El pic de la cinquena onada

Simón: «Les mesures no són per restringir drets, sinó per controlar la malaltia»

  • La incidència està desbocada entre la població jove, i el portaveu tècnic de la pandèmia reclama «més prudència i sentit comú»

Simón: «Les mesures no són per restringir drets, sinó per controlar la malaltia»

R. Rubio / Europa Press / Pool

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La cinquena onada de la pandèmia no és tan greu com les primeres, però és molt seriosa i fa falta un tallafoc perquè la incidència està disparada entre els joves. En la seva compareixença setmanal davant la premsa, el doctor Fernando Simón ha demanat a la gent que deixi de denominar ‘restriccions’ les mesures que estan prenent algunes autonomies com Catalunya i el País Valencià. «No tenen per objectiu restringir res. L’objectiu és controlar la transmissió de la malaltia», ha insistit el portaveu tècnic del Govern central en la pandèmia, que ha tornat a recordar la necessitat de ser prudents i tenir sentit comú.

Ni els hospitals (on el 3% dels pacients ingressats són per Covid) ni les ucis (amb un 7,8% d’ocupació) estan saturades, però la incidència acumulada mitjana a Espanya segueix desbocada i ascendeix a 368 casos per 100.000 habitants, un nombre que hauria de ser inferior als 50 casos per poder parlar de risc baix o moderat. En pocs dies, segons Simón, s’arribarà a un pic: 400 casos.

La diferència per edats és abismal. Si en els més grans de 50 anys es registren menys de 100 casos per 100.000 habitants, en els de menys de 30 arriba a 800 per 100.000 habitants. Són els joves els més susceptibles ara mateix d’infectar-se, ja que són els que no estan immunitzats. Les vacunes, efectivament, marquen la diferència i són l’arma fonamental per lluitar contra el coronavirus. En termes generals, el 59% de la població a Espanya té almenys una dosi i el 46%, la pauta completa. Rebre el sèrum, no obstant, no eximeix d’infectar-se. Normalment, els símptomes no són greus, però hi ha un percentatge de gent vacunada (al voltant del 10%) que no aconseguirà immunitzar-se i, per tant, sí que seran susceptibles de patir quadros greus si s’infecten.

Notícies relacionades

La «situació dramàtica que viu ara mateix Catalunya» –en paraules de Simón– és la conseqüència de les «concentracions de gent de molts països que hem vist fa setmanes». Per exemple, les revetlles de Sant Joan o els ‘botellons’ de cada cap de setmana. Són aglomeracions on les mesures de protecció –distància i mascareta– brillen per la seva absència. «No estem dient que un no s’hagi de divertir, sinó que cal divertir-se amb prudència», ha ressaltat.

Els joves no estan exempts d’entrar en un hospital si s’infecten. A la franja d’edat de 20 a 30 anys, entre dos i tres infectats de Covid acaben ingressant i algun d’ells pot patir quadros greus.

Temes:

Coronavirus