Tornen les restriccions

Almenys 50 geriàtrics a Catalunya tornen a tenir brots de Covid

Vacunación en el Hospital Universitario de La Paz, en Madrid.

Vacunación en el Hospital Universitario de La Paz, en Madrid. / EUROPA PRESS / Eduardo Parra

1
Es llegeix en minuts

Un total de 10 geriàtrics catalans tornen a estar classificats en color vermell per tenir brots actius de Covid, mentre que 40 més estan en color taronja amb casos diagnosticats però controlats.

El passat 27 de maig la totalitat de les 1.030 residències geriàtriques catalanes van aconseguir estar lliures de brots actius de Covid-19 i ja no n’hi havia cap de classificada en ‘vermell’, per primera vegada des de l’inici de l’epidèmia fa 16 mesos.

No obstant, segons han informat a Efe fonts de Salut, la cinquena onada de Covid ha fet brotar de nou casos en les residències i en concret n’hi ha 10 amb brots actius: una a la ciutat de Barcelona, vuit a la regió sanitària metropolitana nord i un a la regió sanitària metropolitana sud.

El fet que la gran majoria de les 55.000 persones que viuen en la residències geriàtriques a Catalunya estiguin vacunades amb la pauta completa ha fet que amb prou feines hi hagi mortalitat per Covid i que no hi hagi contagis entre els usuaris, tot i que sí entre el personal i en alguns residents amb símptomes més lleus.

L’1,6% de les residències

Segons dades de la Conselleria de Salut, els 10 geriàtrics en vermell suposen només un 0,97% del total de 1.030 de geriàtrics (1,6% del total). La gran majoria, 980 residències (95,1%), estan en situació verda i lliures del virus, segons la mateixa font.

Salut classifica les residències –en les quals viuen aproximadament unes 55.000 persones– per colors: vermell per a les que encara no han controlat l’epidèmia, taronja per a les que tenen casos confirmats però que estan en fase d’estabilització, i verd per a les que no tenen cap contagiat.

Notícies relacionades

Fins avui, han mort durant tota l’epidèmia en les residències catalanes unes 4.600 persones per Covid, sense comptar els residents que han mort en hospitals o en centres sociosanitaris.

Les residències geriàtriques han sigut les més dràsticament afectades per la pandèmia, amb una alta mortalitat entre els seus usuaris, que van rebre ajuda, sobretot durant la primera onada de l’epidèmia, de la Unitat Militar d’Emergències, de Metges sense Fronteres, Creu Roja i d’altres ONG i organitzacions humanitàries.