Nova fase de la pandèmia

Simón demana no baixar la guàrdia i alerta de la sobrecàrrega dels CAP

  • «Les dades no són bones. Vivim una situació complicada», adverteix

Simón demana no baixar la guàrdia i alerta de la sobrecàrrega dels CAP

EP / Hellín / Pool

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

«Les dades no són bones». Fernando Simón ha tornat a esquivar el seu habitual to optimista i ha demanat no baixar la guàrdia davant una pandèmia que continua matant 40 persones en una setmana. Tot i que els hospitals i les ucis tenen una ocupació molt assumible (el 2% i el 6%, respectivament), Espanya viu «una situació complicada pel que fa a la transmissió». La incidència torna a ser greu i se situa en 204 casos per 100.000 habitants. El nombre, no obstant, és molt variable en funció de l’edat. Dels 20 als 29 anys, sobrepassa els 600 casos per 100.000 habitants. 

Després d’agrair als joves –un segment de la població que encara no està vacunat– un «esforç extra», ha alertat de la sobrecàrrega dels serveis de salut pública i els CAP. En aquesta nova fase de la pandèmia, en què els contagiats solen ser joves no vacunats i amb símptomes més o menys lleus de la malaltia, són els ambulatoris els que atenen els pacients. Els CAP «tenen una pressió cada dia més gran», ha explicat Simón. «Arriba l’estiu, els professionals necessiten descansar i les vacances del personal augmentarà la càrrega de treball dels que es queden», ha alertat.

El portaveu tècnic del Govern per a la pandèmia no ha volgut estigmatitzar els més joves, però ha deixat clar que les situacions de risc les està veient tothom cada dia a la premsa i els telenotícies. «Hi ha aglomeracions tant a l’interior com a l’exterior. Hi ha absència de la mascareta, es comparteixen begudes, s’exalta l’amistat...», ha remarcat deixant clar també que Espanya és un país a qui li interessa el turisme. «L’oci nocturn ha patit molt però els àmbits en què més ràpid es transmet el virus estan molt clars».

Notícies relacionades

¿Ha arribat l’hora de fer marxa enrere en la desescalada? Més enllà de les mesures puntuals que prendran algunes autonomies, com Catalunya, Navarra i Extremadura, ¿s’haurien de prendre mesures conjuntes? El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAUS) ha assegurat que és difícil valorar aquestes suposades mesures. «Estarem vigilants. Si es considera oportú, es farà».

L’arma per combatre el coronavirus continua sent la vacunació, que a Espanya sobrepassa la velocitat de creuer: el 40,3% de la població té la pauta completa i el 56% almenys una dosi. La pròxima fita a complir serà la dels 25 milions de persones vacunades amb la pauta completa, el 19 de juliol. Malgrat tot, Simón ha recordat que la vacuna –totes, en general– tenen un percentatge de protecció del 90%, la qual cosa significa que un de cada deu vacunats no aconseguirà la immunitat i, per tant, es podria contagiar i, fins i tot, patir un quadro greu.

Temes:

Coronavirus