Temor a les illes

L’escalada de contagis empeny les Balears a una situació crítica

‘Botellons’, viatges d’estudis i les festes de Sant Joan a Ciutadella disparen els casos i comprometen la temporada

COVID-19 outbreak among hundreds of partying students

COVID-19 outbreak among hundreds of partying students / ENRIQUE CALVO / REUTERS (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

Les Balears entreveuen una fase crítica després de sumar més de cinc-cents infectats per Covid-19 el cap de setmana. L’arxipèlag s’allunya de la relativa estabilitat que existia abans que les restriccions donessin pas a ‘botellons’, viatges d’estudis i un oci nocturn a què mallorquins i turistes s’han consagrat després de més d’un any de prohibicions. En el pitjor moment, coincidint amb una tímida arrencada de la temporada turística i amb les illes sota la lupa del Regne Unit i Alemanya, avança ‘Diario de Mallorca’, de Prensa Ibérica.

Salut va notificar ahir 303 nous casos a l’arxipèlag, 35 dels quals, visitants «sense residència assignada». Són setanta positius més que els notificats dissabte. La conselleria que dirigeix Patricia Gómez havia deixat d’informar de la situació epidemiològica el cap de setmana, però ha hagut de tornar a fer-ho «donat l’increment de casos».

Ha sigut un mal cap de setmana epidemiològic per a les illes, que empitjora en tots els apartats. Ahir es van registrar catorze ingressos a l’uci, dos més que dissabte. I 49 pacients en planta, un més que el dia anterior. Com ha succeït en anteriors ocasions, els increments tarden a traslladar-se als hospitals, tot i que aquesta vegada previsiblement la vacunació esmorteirà significativament l’impacte.

La positivitat diària segueix la seva escalada i va marcar un 8,48% per al conjunt de l’arxipèlag, cosa que indica que la situació està lluny de controlar-se. No hi ha variacions en el nombre de morts, que es manté en 845 a l’arxipèlag des que va començar la pandèmia.

Mallorca comptabilitza 178 dels 303 nous positius notificats ahir. Són 51 més que els notificats dissabte. Salut va informar de deu pacients ingressats en l’uci –dos més que el dia anterior– i 35 en planta (un menys). Continua creixent la taxa de positivitat, que ha passat del 7,1% al 8,76% en només 24 hores.

La corba de contagis creix amb rapidesa, com ha ocorregut sempre en el passat, just quan a còpia de restriccions s’havia aconseguit l’objectiu d’iniciar la temporada alta amb la situació sota control.

Els ‘botellons’ que es reprodueixen cada cap de setmana, el macrobrot provocat pels viatges d’estudis, les festes de Sant Joan a Ciutadella, a les quals van acudir un gran nombre de mallorquins, han situat de nou les illes al caire del precipici. De fet, Menorca va registrar ahir 77 nous contagis i una positivitat diària que ha escalat fins al 22%.

La incidència acumulada de contagis a 14 dies estava en 131 per cent mil habitants divendres passat, molt lluny del llindar dels cinquanta que marca una situació epidemiològica estable. Ha tingut molt a veure en aquest ascens el macrobrot provocat pels viatges d’estudis a Mallorca, que s’ha estès a bona part de la península, on la incidència s’ha disparat fins als 152 casos per cent mil.

«Alguns brots poden relacionar-se amb Sant Joan»

Notícies relacionades

El desembarcament de mallorquins a Menorca fa dues setmanes per celebrar Sant Joan es va traduir en un nombre significatiu de positius a les dues illes. La Conselleria de Salut va indicar ahir que està recollint informació sobre els contagis originats a Menorca i en altres àmbits. «S’han detectat brots relacionats amb ‘macrobotellons’ i entre aquests hi pot haver també els que es van registrar a Sant Joan», van indicar ahir des de Salut.

En tot cas, la conselleria va indicar que «tot està en investigació» i que seran necessaris «dies d’entrevistes i enquestes que permetin determinar» l’origen de cada brot.

Temes:

Coronavirus