Edició 2021

El cuiner José Andrés, premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia

L’asturià ha estat nominat al Nobel de la Pau i el 2020 va repartir menjar a milions de persones a través de la seva ONG

El cuiner José Andrés, premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia

AFP / CHIP SOMODEVILLA

1
Es llegeix en minuts

El cuiner asturià José Andrés i l’oenagé World Central Kitchen és el guanyador d’aquesta edició del premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia, avança La Nueva España, de Prensa Ibérica.

José Andrés va néixer a Mieres el 1969 i el 2013 va obtenir la nacionalitat nord-americana després d’haver residit i treballat al país durant 23 anys. Ha donat a conèixer i ha difós la gastronomia espanyola als Estats Units, on ha obert diversos negocis hotelers. Desenvolupa una intensa activitat solidària. La revista ‘Times’ l’ha inclòs en la llista de les 100 personalitats més influents del món. Ha sigut nominat diverses vegades al Nobel de la Pau i el 2020 va rebre el Basque Culinary World Prize per la tasca de la seva oenagé durant la pandèmia, coordinant centenars de cuiners i voluntaris de tot el món per oferir menjar a les persones en situació de vulnerabilitat.

Aquest matí s’ha celebrat telemàticament, a causa de la situació sanitària, la reunió del jurat encarregat d’atorgar el premi de la Concòrdia 2021, l’últim dels vuit guardons internacionals convocats aquest any per la Fundació Princesa d’Astúries i que han arribat a la seva 41a edició. Optaven al premi 35 candidatures de 16 nacionalitats.

L’any passat, el premi de la Concòrdia va ser per als sanitaris espanyols en primera línia contra la Covid-19. En anteriors edicions van ser guardonats la ciutat de Gdanks, Sylvia A. Earle, la Unió Europea, l’ONG Aldeas Infantiles, l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Caddy Adzzuba, l’Organització Nacional de Cecs, el Banc d’Aliments, els herois de Fukushima, Mans Unides, Berlín –per l’aniversari de la caiguda del mur–, Ingrid Betancourt i el Museu de la Memòria de l’Holocaust de Jerusalem.

Notícies relacionades

Els premis Princesa d’Astúries són un reconeixement, segons assenyala el seu reglament, a «la tasca científica, tècnica, cultural, social i humanitària realitzada per persones, institucions, grup de persones o d’institucions en l’àmbit internacional». El Princesa d’Astúries de la Concòrdia es concedeix a «la tasca de defensa i generalització dels drets humans, del foment i protecció de la pau, de la llibertat, de la solidaritat, del patrimoni mundial i, en general, del progrés de la humanitat».

El premi està dotat amb una escultura de Joan Miró, símbol d’aquests guardons, un diploma, una insígnia i cinquanta mil euros en metàl·lic.