Entrevista al xef espanyol resident als EUA
José Andrés: «Trump ha sigut un destructor, Àtila l’Hun»
«Aquests quatre anys als Estats Units han sigut un continu atac als valors democràtics del món»
El president Biden és una persona madura, centrada, molt de centre i amb una gran experiència política»
«La immigració no és un problema que s’hagi de resoldre o arreglar, sinó una oportunitat per agafar-s’hi»
Un dels espanyols més destacats i coneguts a Washington és el xef José Andrés. El seu treball amb l’organització benèfica World Central Kitchen l’ha fet també icona de l’ajuda humanitària i és de sobres coneguda la seva determinació per denunciar injustícies. En els últims dies els focus han tornat cap a ell una vegada que va decidir repartir àpats calents entre les tropes de la Guàrdia Nacional desplegades a la capital per assegurar la investidura. EL PERIÓDICO es va trobar amb el reconegut xef just després de la presa de possessió de Joe Biden i Kamala Harris, que va seguir però a la qual no va acudir. «Massa ocupat», diu, i fa broma: «No sé si m’hi havien convidat però no soc dels que m’agrada estar assegut».
- Aquesta investidura ha sigut tan diferent a la d’altres anys ¿Com l’ha vist?
- Molt diferent, per la Covid-19, pel que va passar el 6 de gener (l’assalt al Capitoli) i pel que ha estat succeint aquests últims quatre anys, un atac continu als valors democràtics, no només d’aquest país sinó als valors democràtic del món. Si ha ocorregut aquí pot passar en qualsevol altre lloc. Al final, la democràcia ha guanyat una vegada més, i això és bo.
- Una de les primeres mesures del president Biden serà una proposta legislativa per reformar les lleis d’immigració. És una cosa en què vostè ha treballat molt.
- Hi ha treballat molta gent i durant molts anys, tant republicans com demòcrates. Està molt bé que des de l’inici [el president] entri parlant de la possible reforma migratòria. En escrits que he publicat en diferents diaris dels Estats Units sempre he dit que la reforma migratòria no és un problema per als Estats Units, un problema per arreglar o resoldre, sinó que és una oportunitat per agafar-s’hi.
S’està veient sobretot en aquesta pandèmia. Hi ha milions de persones, molts de les quals, indocumentades, que han sigut les que han estat movent l’economia. Et parlo dels homes que porten menjar amb bicicleta o les dones que treballen als camps a Califòrnia. Les mal anomenades persones «il·legals» són gent que ha estat treballant dia i nit i mantenint aquest país en funcionament. Espero que realment s’arribi a acords i que es vegi que la immigració pot ajudar moltíssim Amèrica. I com ja ha dit el president Biden, també els països al sud de la frontera. Si aconseguim uns visats rotatoris, unes portes que permetin a la gent entrar i sortir, sabent que poden venir sis mesos i després tornar als seus països emportant-se els diners estalviats i invertint-los a les comunitats rurals, s’acabaria amb els problemes a la frontera de cop i d’una forma clara. Si la gent té gana és igual el mur que construeixis, la gent el saltarà. Invertir en els països limítrofs és millor que un mur, és la millor inversió que pots fer pel teu país i per un món millor.
– En el seu discurs Biden ha dit que cal acabar amb aquesta «guerra incivil». Com algú que viu en aquest país, ¿quina esperança té?
Òbviament Amèrica és Amèrica, però podem anar al nostre propi país, amb independentistes o no independentistes. Podem anar a qualsevol altre, a Veneçuela, a l’antiga Iugoslàvia... Sembla que el món no sap viure en una pau romana. Quan les coses estan bé sembla que hàgim de buscar problemes. Sembla que la democràcia està bé quan et va bé i quan no et va bé no val. La democràcia no ha sigut mai perfecta i possiblement no ho serà mai, però tots hem de treballar perquè cada dia sigui una miqueta més perfecta. Qualsevol líder que se surti de les regles del joc perquè diu que la democràcia ja no li val no pot ser un líder, perquè llavors ens estan portant a la confrontació.
¿Que tu vols ser independent? Doncs utilitza les regles del joc, que quan has tingut més poder no l’has utilitzat. Això per Espanya. ¿Que a Amèrica ara de cop et diu algú que ha guanyat unes eleccions quan és una gran mentida? No pot ser que tinguem líders que juguin amb la democràcia pels seus propis interessos personals o de partit. El país ha d’estar sempre per sobre de les persones i dels interessos polítics. Està molt bé que la gent pensi diferent que tu i cal respectar el proïsme perquè et respectin a tu, però comencem a construir, no destruir, perquè la destrucció és molt fàcil i jo sincerament vull construir. I per a això cal treballar molt intensament. De vegades és desesperant, perquè no s’aconsegueixen les coses tan ràpid com un voldria. Crec que malgrat els problemes que tenim el present sempre és una miqueta millor que el passat, fins i tot en aquest moment de Covid.
Esperem que el que hem après no només sigui una lliçó per a Amèrica, sinó per al món. La democràcia no se l’ha de donar per feta sinó cal lluitar-hi, treballar-hi i respectar-la. Si no és així totes les altres coses són anarquia, les altres coses són antisistema, i no crec que el món vulgui viure en una anarquia.
-Ara que Trump ja és expresident, ¿quin és el seu resum de la seva presidència, amb quina paraula o frase el definiria?
-Crec que ha sigut un destructor, ha sigut Àtila l’Hun. Ha anat cremant tot el que ha anat tocant. Va arribar sense pla, sense projecte. Un discurs no és governar. Necessitem menys discursos i més governança. Trump ha demostrat que no estava preparat per governar. Ara li toca Biden i crec que és la millor persona que hi podia haver. Jo sé que hi va haver molts dubtes, però és una persona amb molta experiència. Ha ocupat molts càrrecs polítics, ha sigut senador, vicepresident.... Biden és una persona madura, centrada i molt de centre. Algú que pot reunir els dos partits polítics a la mateixa taula i trobar punts on tots puguin conviure.
Notícies relacionadesEstem al costat dels Arxius Nacionals, que guarden els documents sobre la creació d’aquesta nació, la Constitució... El ‘We the people’ (‘Nosaltres, el poble’), tres paraules que simbolitzen Amèrica. Sí, el somni americà de vegades és una quimera, però continua existint i cal treballar-hi.
El somni americà no és Hollywood únicament, sinó homes i dones que procedeixen de tots els països del món, com jo, i on al final trobem aquest punt comú de convivència. Si bé hi ha molts problemes i no tot funciona perfectament, encara hi ha famílies que passen gana, hi ha indocumentats... Sempre hi ha possibilitats de ser una mica millors passet a passet.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nou recurs tàctic del barça La hipnòtica trampa de Flick
- Fons europeus Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials
- Una generació de vidre de ferro
- Consum d’electricitat La producció rècord dels pantans que guarden energia cobreix les renovables
- La tromba a l’aeroport del Prat nega les pistes, la T1 i el pàrquing
- Ganes de continuar aprenent
- El Govern aprova 300 places de professors
- Més de 13.000 joves deixen cada any els estudis postobligatoris
- Juan Jurado: "Necessitem que el ferrocarril arribi a Esparreguera"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions