Benestar animal

Brussel·les obre la porta per acabar amb les gàbies d’animals a les granges

  • La Comissió Europea es compromet a treballar i presentar una proposta d’aquí al 2023 per desenvolupar un sistema agrícola més sostenible

  • La intenció és aconseguir que la nova legislació entri en vigor a partir de l’any 2027

MATARO 02/05/2014 REPORTAJE SOBRE LA GRANJA ECOLOGICA LA KLOSCA UN PROYECTO PARA PERSONAS CON TRANSTORNOS MENTALES TIENEN GALLINAS ECOLOGICAS FOTO JOSEP GARCIA

MATARO 02/05/2014 REPORTAJE SOBRE LA GRANJA ECOLOGICA LA KLOSCA UN PROYECTO PARA PERSONAS CON TRANSTORNOS MENTALES TIENEN GALLINAS ECOLOGICAS FOTO JOSEP GARCIA / JOSEP GARCIA (Delegaciones)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Gairebé milió i mig de firmes recollides als Vint-i-set estats membres han convençut l’Executiu comunitari d’acceptar la sisena iniciativa ciutadana europea –‘Acabem amb les gàbies’ o ‘End the cage are’ en anglès– que té per objectiu acabar amb l’ús de gàbies a les granges i instaurar un sistema agrícola més ètic i sostenible. «La resposta d’avui és un pas clau cap a una revisió ambiciosa de la nostra legislació sobre benestar animal el 2023. El nostre compromís no ofereix dubtes», ha destacat en roda de premsa la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.

Tot i que tots els animals de granja es beneficien de la legislació vigent sobre protecció dels animals, actualment només les gallines ponedores, els pollastres d’engreixament, les truges i els vedells estan contemplats a les normes sobre introducció de gàbies. La intenció de la Comissió Europea és presentar d’aquí a finals del 2023 una nova proposta legislativa per eliminar progressivament i prohibir definitivament l’ús dels sistemes de gàbies per a tots els animals esmentats en la iniciativa ciutadana. 

És a dir, des de conills fins a reproductores de gallines ponedores, reproductores de pollastres d’engreixament, polletes, guatlles, ànecs i oques. «No hi pot haver un sistema alimentari sostenible sense unes normes rigoroses en matèria de benestar animal», ha advertit el comissari d’Agricultura, Janusz Wojciechowski. «Aquesta iniciativa ciutadana només confirma que aquesta transició respon també a la demanda social d’una agricultura més ètica i sostenible». 

Consulta pública el 2022

La Comissió Europea ja ha demanat a l’Agència Europea de Seguretat Alimentària que complementi les proves científiques existents per determinar les condicions necessàries per a la prohibició de les gàbies. A més, ja que el final de l’ús de gàbies exigirà canvis en els sistemes d’explotació actuals, la Comissió llançarà una consulta pública a tot tardar a principis del 2022 per estudiar les conseqüències socioeconòmiques i medi ambientals de les mesures. L’objectiu final és determinar la viabilitat que la nova legislació entri en vigor a partir del 2027.

La iniciativa és part de la revisió de la legislació sobre benestar animal que Brussel·les ha posat en marxa en el marc de l’estratègia «de la granja a la taula». En aquest terreny ja s’ha compromès a revisar la legislació en matèria de transport i cria, que està sent actualment sotmesa a un control d’adequació, i que es preveu que s’acabi per a l’estiu del 2022. Paral·lelament, la Comissió estudiarà la posada en marxa d’altres mesures de recolzament específiques en àmbits polítics clau relacionats, com el comerç i la recerca i la innovació. 

Ajudes europees

Notícies relacionades

A més i atesos els costos que portarà a les explotacions, els estats membres podran recórrer a ajudes del Fons de Transició Justa o el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, a més de la nova política agrícola comuna, el fons de desenvolupament rural i els nous ‘ecoesquemes’, perquè els agricultors adaptin la seva producció a sistemes sense gàbies i financin la millora de les instal·lacions. L’avaluació d’impacte que farà la Comissió Europea explorarà també la possibilitat de garantir regles coherents entre la producció europea i els aliments importats.

La iniciativa ‘Acabem amb les gàbies’ és la sisena que aprova la Comissió Europea des d’abril del 2012 quan es va posar en marxa com a eina de la democràcia participativa perquè els ciutadans participin en l’activitat regulatòria de la UE. Segons aquest sistema, un milió de ciutadans d’almenys set estats membres poden convidar la Comissió a proposar accions legals en polítiques en què Brussel·les té competència. Fins ara s’han rebut 104 sol·licituds, de les quals sis han assolit el llindar del milió de firmes necessari.