Suïcidi a Can Brians

La vídua de McAfee culpa els EUA de la mort del magnat i demana una segona autòpsia

La vídua de McAfee culpa els EUA de la mort del magnat i demana una segona autòpsia

Albert Gea /EPC

2
Es llegeix en minuts

La família del milionari John McAffe té dubtes que el creador del famós antivirus informàtic se suïcidés a la presó, i la seva defensa ha demanat al jutge de Martorell (Barcelona) que investiga el cas poder aportar una segona autòpsia quan finalitzi la que ha ordenat.

McAfee, de 75 anys, va ser trobat penjat dimecres passat a la seva cel·la a la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), el mateix dia que l’Audiència Nacional va comunicar la seva decisió d’extradir-lo als Estats Units per presumpta evasió d’impostos.

La vídua, Janice McAfee, no es creu la versió del suïcidi i ha acusat els EUA de la mort. Vestida de negre i amb ulleres de sol fosques, la dona ha convocat els periodistes a les portes de la presó catalana i ha afirmat que havia parlat amb ell poques hores abans que morís. «Les últimes paraules que em va dir van ser ‘t’estimo’ i ‘et truco a la nit’, i aquestes no són paraules d’algú que se suïcidarà», ha declarat plorosa.

«Culpo les autoritats nord-americanes de la tragèdia. Per culpa de càrrecs de motivació política contra ell, el meu marit està ara mort», va assenyalar. I afirma que McAfee pensava recórrer la seva extradició. Janice McAfee va parlar del seu marit com un lluitador «que esperava que les coses es solucionarien». «No em crec que fes això, vull respostes», va afegir.

«Estem seguint la investigació de les autoritats locals sobre les causes de la mort i estem preparats per proporcionar tota l’assistència apropiada per a la família. Més enllà del respecte a la família durant aquests moments difícils, no tenim més per comentar», ha afirmat un portaveu de l’ambaixada nord-americana a Espanya a instàncies de l’agència Reuters.

Frau i evasió fiscal

McAfee, nascut al Regne Unit, on el seu pare, militar, estava destinat, va crear el primer antivirus comercial el 1987 tot i que es va vendre la companyia als anys 90, cosa que el va convertir en milionari. Va ser detingut l’octubre passat al Prat per una ordre de detenció internacional dels EUA contra ell i després d’anys fugint de la justícia i simulant residir a diversos països.

Estava acusat d’evasió fiscal a l’estat de Tennessee i de frau amb criptomonedes a Nova York. John McAfee va ingressar a la presó de Brians 2 el 4 d’octubre de l’any passat per ordre de l’Audiència Nacional, que va acordar l’extradició als Estats Units del creador del famós antivirus per evasió d’impostos a l’haver ocultat suposadament elevats ingressos entre el 2016 i el 2018.

Notícies relacionades

McAfee va ser arrestat l’octubre a l’aeroport del Prat, a Barcelona, quan es disposava a agafar un vol a Istanbul i des d’aleshores es trobava en presó preventiva. Durant la vista d’extradició, l’empresari, el deute tributari del qual els Estats Units eleven a més de quatre milions de dòlars, va assegurar que havia pagat «milions de dòlars en impostos» i va dir que era víctima d’una persecució política per haver denunciat corrupció a l’Agència Tributària.

L’advocat que va representar McAfee en el seu procés d’extradició ha demanat al jutge de Martorell poder aportar una segona autòpsia amb els seus propis especialistes per determinar les causes de la mort.