L’Audiència Nacional autoritza l’extradició de McAffee als EUA

Imatge de l’agost passat de John McAfee, a Belize.

Imatge de l’agost passat de John McAfee, a Belize. / Sofia Munoz (AP)

2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional ha acordat l’extradició de John McAfee, creador del famós antivirus informàtic homònim, als Estats Units per suposada evasió d’impostos a l’haver ocultat presumptament elevats ingressos entre els anys 2016 i 2018.

En una interlocutòria, la Secció Segona del Penal dona llum verda a l’entrega pels fets relatius als exercicis 2016, 2017 i 2018, pels quals la Fiscalia es va mostrar favorable.

Però no així respecte als corresponents al 2014 i 2015, pels quals la Justícia nord-americana també el reclamava, ja que a Espanya serien constitutius en tot cas d’infracció administrativa.

En contra de la tesi de la defensa, el tribunal descarta que hi hagi indicis de «persecució motivada per qüestions polítiques, d’ideologia o similars», ja que, «més enllà de les al·legacions verbals» de McAfee, no s’ha aportat cap «indici revelador» que hi pogués estar sotmès.

«La rellevància social, econòmica o de qualsevol àmbit que al·lega la defensa del recurrent, no li atorga cap immunitat i, per tant, està sotmès a les lleis de la mateixa manera que qualsevol ciutadà ‘no rellevant’», assenyala la Sala.

Arrestat a l’aeroport del Prat

McAfee, sobre qui pesa una segona petició d’extradició dels Estats Units, va ser arrestat a l’octubre a l’aeroport del Prat, a Barcelona, quan es disposava a agafar un vol a Istanbul i des d’aleshores està en presó preventiva, després que el tribunal hagi rebutjat també la seva última petició de llibertat al considerar que el «risc de fuga continua sent evident» i que no té «cap signe apreciable d’arrelament».

Durant la vista d’extradició, l’empresari, el deute tributari del qual els Estats Units eleven a més de quatre milions de dòlars, va assegurar que havia pagat «milions de dòlars en impostos» i va dir que era víctima d’una persecució política per haver denunciat corrupció a l’Agència Tributària.

«No hi ha cap prova acreditativa que una cosa així pogués estar passant», respon l’Audiència, que afegeix que la reclamació «té empara en un delicte contra la hisenda pública –evasió fiscal–» i que es presenten els requisits per acordar-la.

Partit Llibertari

L’empresari va declarar que va decidir posar-se en política i va participar en les primàries del Partit Llibertari, «un partit polític radical i molt minoritari –segons les seves pròpies manifestacions–, en què ni tan sols va ser elegit com a candidat», diu la Sala, que no veu «vinculació evident» en això amb la petició d’extradició.

Notícies relacionades

Tampoc veu acreditat «activisme polític o de qualsevol classe» que hagi sigut reprimit» ni que aquest «suposi algun tipus de perill per als interessos» dels Estats Units.

Afirma, així mateix, que les al·legacions entorn de l’estat de salut de McAfee, de 75 anys, «manquen de qualsevol virtualitat» quant a la procedència de l’entrega i tampoc accepta la seva petició de nul·litat d’actuacions per donar l’oportunitat al Regne Unit, país del qual també és nacional, de demanar la seva extradició, una cosa que es valorarà «quan procedeixi».