Crisi sanitària

El Regne Unit inclou les Balears en la llista verda de destinacions segures de Covid

La resta d’Espanya segueix, no obstant, fora de les zones recomanades perquè els britànics viatgin.

El Regne Unit inclou les Balears en la llista verda de destinacions segures de Covid
4
Es llegeix en minuts

El govern britànic va decidir incloure les illes Balears dins del llistat de destinacions segures, l’anomenada llum verda del sistema de semàfor que utilitza per regular els viatges internacionals. Això significa que els ciutadans britànics podran viatjar a les Balears sense haver de fer la quarantena a la tornada. Només hauran de fer-se un test PCR a la tornada. És l’única regió espanyola afegida a la llum verda d’un total de 16 països i regions entre els quals estan les illes Madeira, a Portugal, i Malta a Europa. La resta són illes caribenyes. 

El ministre de Transport, Grant Shapps, que va ser qui va realitzar l’anunci, també va dir que tenien la intenció de permetre que les persones amb la pauta completa de la vacuna puguin viatjar a països de la llum ambra, on està Espanya, sense haver de fer la quarantena, més endavant aquest estiu, però que encara ho estan estudiant i no han pres la decisió. Al Regne Unit ja hi ha un 83% de la població adulta vacunada amb la primera dosi de la vacuna i un 60%, uns 30 milions de persones amb la segona. 

 

L’ampliació del llistat verd i la inclusió de les illes Balears era una de les demandes del sector del turisme britànics que es va manifestar dimecres al migdia davant del Parlament de Westminster per pressionar el govern. La consellera delegada de l’associació d’operadors d’aeroports, Karen Dee, va comentar després de conèixer l’anunci que «qualsevol ampliació del llistat verd és benvingut, però això no significa la reactivació del sector de l’aviació». El director executiu de Virgin Atlantic, Shai Weiss, va lamentar que el govern no anés «prou lluny». També els turoperadors es van quedar a mitges. 

«Estem avançant cap a la reobertura dels viatges internacionals», va dir Grant Shapps. La decisió del govern es va demorar aquest dijous més de tres hores segons l’horari previst. Irlanda del Nord, una de les quatre nacions que integren el Regne Unit, es va anticipar a Anglaterra i va oficialitzar la implantació d’un passaport de vacunes per poder viatjar sense quarantena a partir del 19 de juliol per tot el món. I s’espera que Anglaterra i la resta del país prengui la mateixa decisió. 

El 19 de juliol és quan està previst que acabin totes les restriccions al país i s’eliminin la distància social i les mascaretes. La decisió d’ahir coincideix amb un increment dels casos de la variant índia amb 16.700 contagis en les últimes 24 hores, la xifra més alta des de febrer, i 21 morts. 

Balears demana responsabilitat

El Govern balear ha celebrat el canvi de posició britànic, però ha fet una «especial» crida a «la responsabilitat de cada un» per mantenir la baixa incidència del coronavirus a l’arxipèlag, per sota dels 50 casos per cada 100.000 habitants.

El portaveu de l’Executiu autonòmic i conseller de Turisme, Iago Negueruela, ha mostrat aquesta nit la seva satisfacció, però ha sol·licitat al Govern d’Espanya que estableixi i vetlli pel compliment dels controls sanitaris previstos en aeroports i ports de les Balears davant l’arribada de milers de turistes internacionals a les Balears en les pròximes setmanes, inclosos els britànics.

Balears és en el dia d’avui la «destinació turística més segura del Mediterrani», però «la Covid-19 no s’ha superat», ha assenyalat el portaveu del Govern, que ha insistit en la responsabilitat de totes per evitar les «imatges vistes» en les últimes hores a les Balears d’aglomeracions o de celebració de joves de viatges d’estudi sense respectar les mesures de protecció davant la Covid-19. «No podem posar en risc la recuperació tan desitjada per a les nostres illes», ha insistit el conseller, que ha demanat públicament al Govern d’Espanya un increment de la presència policial a les «places, carrers, platges i aeroports» de les Balears per vetllar pel compliment de les normes sanitàries.

La inclusió de les illes en «semàfor verd» del Regne Unit, el segon mercat turístic de les Balears després de l’alemany, suposa la confirmació que «les coses s’han fet bé» per part de la societat balear i, de fet, la comunitat té la taxa de mortaldat per Covid més baixa d’Espanya. De tota manera, ha reiterat, la recuperació de l’economia balear ha de ser «gradual», sense «accelerar-la, ni posar-la en risc: és una oportunitat».

Notícies relacionades

A les Balears hi ha «moltes zones que viuen del turisme britànic», ha recordat el conseller, que ha afegit que després de mesos de molt esforç, «es comença a veure al final del túnel, tot i que amb molta cautela», mentre ha tornat a apel·lar a la responsabilitat de «les persones que ens visitin» en els pròxims mesos.

Per la seva part, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha declarat que és un «bona notícia» la inclusió de les Balears en el «semàfor verd» i ha ressaltat que «Mallorca és segura i està preparada per rebre el turisme britànic, igual que ja està rebent els turistes alemanys».