Cimera europea

Merkel reclama regles més estrictes a la UE per controlar la variant delta

  • Els Vint-i-set reconeixen que és necessari «mantenir-se vigilants i coordinats» per limitar la propagació de noves variants com la delta, dominant al Regne Unit

  • El 60% de la població europea, 220 milions d’adults, ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la UE

Merkel reclama regles més estrictes a la UE per controlar la variant delta

MICHELE TANTUSSI / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

En menys d’una setmana entra en funcionament el certificat digital amb què la Unió Europea pretén facilitar la mobilitat entre les persones que ja hagin sigut vacunades contra la Covid-19, que han passat la malaltia o que disposen d’una prova amb resultat negatiu. No obstant, l’horitzó dels viatges segueix ple de nuvolades a causa del «preocupant» avanç de variants com la delta, molt més contagiosa i dominant en països com el Regne Unit. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha protestat i reclamat a la resta de caps d’Estat i de Govern de la UE que extremin la vigilància i apliquin un control més gran als viatgers procedents de països amb alta prevalença de casos de variants. 

Alemanya ja aplica una quarantena obligatòria de 14 dies a totes les persones procedents de territori britànic, independentment de si estan vacunades. «Estem preocupats per la variant delta», ha admès Merkel durant la cimera i ha reclamat un enfocament més coordinat en els viatges entre regions on les variants estan expandint-se. Un missatge similar ha llançat el francès Emmanuel Macron. La campanya de vacunació ha permès eliminar restriccions i avança a bon ritme però cal seguir «vigilants» perquè «la infame variant delta està arribant, es transmet més ràpid en comparació amb variants anteriors i veiem que afecta les persones no vacunades o aquelles que tenen una sola dosi», ha avisat. 

Les crides coincideixen amb les crítiques aquesta setmana de Merkel a Portugal pel que a Berlín consideren una postura massa permissiva cap al Regne Unit. «Hi ha un malentès en relació amb els britànics. Hem adoptat la recomanació general de la UE que és la imposició de quarantenes als països que estan per sobre d’un cert nombre de casos i el requisit de proves obligatòries, que és el requisit en relació amb els britànics», ha explicat el primer ministre portuguès, Antonio Costa.

Portes obertes a britànics

Espanya, igual com Portugal, i atesos els nombres dels contagis, no considera per ara necessària la quarantena i aposta per una política de portes obertes. «Tenim un calendari de vacunació molt avançat, un certificat (digital) reconeixible i utilitzable i una sèrie de mesures preventives com el fre d’emergència per al cas que hi hagués una alarma sobtada», justifiquen fonts espanyoles. «Si es produís una situació extraordinària, tothom estaria disposat a reaccionar però les xifres són les que són», insisteixen les mateixes fonts rebutjant aplicar una quarantena als viatgers del Regne Unit. Països com Bèlgica , en canvi, ja han decidit intervenir en l’assumpte i seguir els passos de Berlín. Per limitar la propagació de la variant han prohibit des d’aquest dissabte l’entrada de turistes de tercers països procedents del Regne Unit.

Malgrat aquestes discrepàncies, els Vint-i-set han acordat una declaració que intenta mantenir l’equilibri. Reconeix els progressos en matèria de vacunació a tota la UE i el descens dels casos, però també recull la necessitat de «mantenir-se vigilants i coordinats» davant l’emergència i expansió de noves variants. També remarca l’entrada en funcionament del certificat Covid i reclama una aplicació coherent que permeti el retorn a la lliure circulació quan la situació sanitària ho permeti.

Vacunacions a l’alça

Notícies relacionades

Durant el debat sobre la situació de la pandèmia, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha explicat que la UE ha superat ja el seu objectiu per al segon semestre. Fins al 27 de juny, els Vint-i-set rebran un total de 424 milions de vacunes, de les quals s’hauran administrat 346 milions, amb un 60% de la població adulta (220 milions de persones) ja vacunada amb almenys una dosi. L’objectiu continua sent que el 70% estiguin plenament vacunats per a finals de setembre. 

Brussel·les estima, a més, que per al tercer trimestre de l’any els Vint-i-set rebran 497 milions de dosis més: 201 milions de BioNTech/Pfizer, 110 milions de Moderna, 100 milions d’AstraZeneca i 86 milions de Johnson&Johnson. Només al juny rebran 65 milions de BioNTech/Pfizer, 18 milions de Moderna i 7 milions de Johnson&Johnson mentre que el laboratori anglosuec no ha confirmat encara la quantitat a entregar. Durant l’últim trimestre de l’any el volum esperat és de 399 milions: 132 milions de BioNTech/Pfizer, 155 milions de Moderna, 100 milions d’AstraZeneca i 12 milions de Johnson&Johnson. Aquestes xifres eleven a 900 milions l’import de dosis a rebre durant la segona meitat de l’any