El 6% dels europeus pateix depressió, dos punts més que l’estimat per l’OMS
Espanya se situa en la mitjana europea i, igual que en els països de l’entorn, hi ha més prevalença en dones que en homes

Chica sentada en el suelo. /
El 6,4% dels europeus pateix depressió, dos punts més de la xifra estimada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que calculava que la prevalença a la UE és del 4,2%. Encara que la xifra és bastant més alta, i això que no inclou l’índex de depressions provocades per la pandèmia i la crisi econòmica, de tal envergadura que ha augmentat el nombre de persones que pateixen símptomes depressius, segons alerten els experts en psiquiatria i psicologia, tot i que l’increment encara no s’ha recollit en enquestes nacionals o europees representatives.
De fet, la xifra d’incidència del 6,4% a la UE prové d’una recerca portada a terme pel King’s College de Londres, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), el Parc de Recerca Sant Joan de Déu - Institut de Recerca Sant Joan de Déu, l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Lleó (IBIOMED) i el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), que han analitzat les dades de la segona onada de l’Enquesta de Salut Europea recollides el 2013 i el 2015 i que ha sigut publicada a ‘The Lancet Public Health’.
Per a això, s’han analitzat les respostes de 258.888 persones de 27 països europeus, excepte d’Espanya, Bèlgica i els Països Baixos, per motius metodològics. En tot cas, un estudi del 2014-2015 dels mateixos autors inclou dades espanyoles, que situen la prevalença en el 6,1%, de la població, i és del 8% entre les dones i del 4,1% entre els homes.
Més dones
També a nivell europeu ho pateixen més dones: 7,7% de dones contra el 4,9% d’homes, de manera que la incidència a Espanya se situa a la mitjana. Per sobre i al capdavant del rànquing es troben Islàndia (amb el 10,3% de la població), Luxemburg (el 9,7%), Alemanya (9,2%) i Portugal (9,2%). I a la cua República Txeca (2,6%), Eslovàquia (2,6%), Lituània (3%) i Croàcia (3,2%).
De fet, una de les conclusions que més ha sorprès els investigadors són les grans diferències entre països, amb taxes de prevalença més elevades, fins a quatre vegades més, en aquells amb més desenvolupament econòmic. «La prevalença en general és alta; però sorprèn que els països amb desenvolupament econòmic més alt i, per tant, en teoria, amb més recursos sanitaris i assistencials que haurien de tenir un impacte en la reducció de la incidència, tenen taxes més elevades», afirma el doctor Jorge Arias-de la Torre, del King’s College i un dels autors del treball.
Els factors
Notícies relacionadesEls resultats suggereixen que factors demogràfics, culturals i sociopolítics, com l’accés a la sanitat, la inseguretat laboral o l’increment del cost de la vida, poden ser determinants en la depressió. A més, per grups de població, els més afectats són els de més edat, no nascuts a la UE, que viuen en zones d’alta densitat, amb malalties cròniques, poca activitat física i nivells d’ingressos més baixos.
Les dades permetran «monitoritzar com evoluciona la depressió i avaluar l’impacte de la pandèmia». «Tenim xifres de molts països amb el mateix instrument, fet que ens permetrà fer un seguiment acurat», diu el doctor Jordi Alonso, coautor del treball i director del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’IMIM-Hospital del Mar.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern