Investigació de la Universitat de Cambridge

Descoberta una nova via per fer front a la infecció per Covid-19

  • Els medicaments antivirals que s’utilitzen actualment per tractar el coronavirus, com el remdesivir, es dirigeixen a la replicació del virus, però si aquest desenvolupa resistència als fàrmacs deixen de funcionar

Descoberta una nova via per fer front a la infecció per Covid-19

Efe / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts

Un nou enfocament terapèutic per fer front a la Covid-19 se centra en la resposta cel·lular del cos davant el virus, en lloc de lluitar directament contra ell, amb la qual cosa s’ha aconseguit, en cèl·lules de laboratori, reduir la propagació de la infecció en un 99,5%.

El fet de combinar dos fàrmacs, si es considera segur per a l’ús en persones, no impediria la infecció, però els símptomes serien molt més lleus i acceleraria la recuperació, indica un estudi, que firma un equip de la Universitat de Cambridge, dirigit per l’espanyola Nerea Irigoyen.

Les fórmules actuals per tractar la infecció es dirigeixen al mateix virus amb fàrmacs antivirals, mentre que aquest nou enfocament se centra a reparar els danys cel·lulars, una cosa que s’ha demostrat eficaç en proves de laboratori.

El virus que causa la Covid-19 activa una resposta de les nostres cèl·lules i l’equip va descobrir que les tres branques d’una via de senyalització –anomenada «resposta a les proteïnes desdoblades» (UPR, per les sigles en anglès)– s’activen en les cèl·lules cultivades en laboratori infectades pel SARS-CoV-2.

A més, va comprovar que la inhibició de la UPR per restaurar la funció normal de la cèl·lula mitjançant fàrmacs reduïa significativament la replicació del virus, segons l’estudi que publica ‘Plos Pathogens’.

Reducció de la producció de virus

«Mitjançant l’ús de fàrmacs vam ser capaços de revertir l’activació d’aquesta via cel·lular específica, i això va reduir la producció de virus dins les cèl·lules gairebé per complet, cosa que significa que la infecció no es va poder estendre a altres cèl·lules», ha assegurat Irigoyen.

Per a la viròloga, «això té un interessant potencial com a estratègia antiviral contra el SARS-CoV-2».

L’equip ha fet el seu treball amb cultius cel·lulars en laboratori i el següent pas és provar el tractament en models de ratolí.

El tractament amb un fàrmac dirigit a una de les vies de la UPR va tenir «cert efecte» en la reducció de la replicació del virus, però l’ús conjunt de dos –Ceapin-A7 i KIRA8– per atacar simultàniament la via «va reduir la producció de virus a les cèl·lules en un 99,5%».

Aquest és el primer estudi que demostra que la combinació de dos fàrmacs té un efecte molt més gran sobre la replicació del virus en les cèl·lules que només un fàrmac, destaca la Universitat de Cambridge.

L’ús del remdesivir

Els medicaments antivirals que s’utilitzen actualment per tractar la Covid-19, com el remdesivir, es dirigeixen a la replicació del virus, però si aquest desenvolupa resistència als fàrmacs, deixaran de funcionar.

En canvi, el nou tractament se centra en la resposta de les cèl·lules infectades, cosa que no canviarà tot i que sorgeixin noves variants, perquè el virus necessita aquesta resposta cel·lular per replicar-se.

Notícies relacionades

Els científics també volen veure si funciona contra altres virus i malalties com la fibrosi pulmonar i els trastorns neurològics, que també activen la resposta de la UPR a les cèl·lules.

«Esperem que aquest descobriment permeti el desenvolupament d’un fàrmac antiviral d’ampli espectre, eficaç en el tractament de les infeccions per altres virus, a més del SARS-CoV-2. Ja hem descobert que també té efecte sobre el virus del Zika. Té el potencial de tenir un gran impacte», va dir Irigoyen. 

Temes:

Coronavirus