Va culpar la mare de les nenes de Tenerife de la seva mort

El bisbe de les Canàries aparta el pare Báez com a rector per les seves polèmiques declaracions

  • El prelat també prohibeix que el rector opini a les seves xarxes socials

El bisbe de les Canàries aparta el pare Báez com a rector per les seves polèmiques declaracions

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts

El bisbe de les Canàries, José Mazuelos Pérez, ha pres com a mesura cautelar apartar el sacerdot Francisco Báez de les seves funcions a l’Església de Las Nieves (Gran Canària) i aquest ha presentat la seva renúncia com a rector.

En un comunicat, la diòcesi ha explicat que s’ha tancat així la investigació prèvia sobre les declaracions del sacerdot sobre el cas de les nenes de Tenerife i la seva mare.

D’aquesta manera, el decret pren com a primera mesura cautelar apartar Báez del seu ofici de Rector de Ntra. Sra. de les Nieves, a la localitat de Lomo Magullo i d’encarregat dels llocs de culte annexos: San Francisco de Asís, a Cazadores i San José a Las Breñas.

Mentrestant, la segona mesura cautelar és la prohibició de participar públicament a la Santíssima Eucaristia i la tercera la de no fer, en la seva condició de sacerdot, manifestacions i declaracions a mitjans de comunicació o a través de xarxes socials.

Totes aquestes mesures van ser notificades formalment aquest dimecres al sacerdot, qui després de firmar la corresponent acta per la qual es donava per notificat, va presentar per escrit al bisbe la seva renúncia a l’ofici de rector, que va ser acceptada.

Finalment, el bisbat ha recordat que en aquests moments queda obert un procés judicial canònic a Fernando Báez.

Báez: un capellà marcat per la polèmica

Les declaracions realitzades per Fernando Báez Santana, més conegut com mossèn Báez, a les quals culpava de l’assassinat de l’Anna i l’Olivia la «infidelitat» de la mare les nenes, Beatriz Zimmermann, van traspassar les fronteres canàries. La Fiscalia va decidir d’ofici obrir diligències d’investigació per determinar si les manifestacions realitzades la setmana passada per mossèn Báez a diversos mitjans de comunicació i xarxes socials «mereixen la qualificació d’infracció penal». Diumenge passat a la nit, la Diòcesi de Canàries va rebutjar aquestes manifestacions. Rebutgem i desautoritzem aquestes opinions personals que no reflecteixen els sentiments d’aquesta comunitat eclesial.

Abans d’aquesta última polèmica, Báez en va tenir d’altres. Les més recents, la de gener d’aquest any, en plena pandèmia i amb restriccions sanitàries, quan va anar a la formació geològica de Roque Bentayga amb un grup de 20 persones, es va treure la mascareta en diverses ocasions i no va mantenir la distància de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19 en una zona a més d’accés prohibit pel risc de despreniments.

I l’octubre del 2019, una altra de les seves polèmiques: una dona va denunciar Fernando Báez davant la Guàrdia Civil per presumptament agredir el seu fill de 17 anys durant la visita de la Virgen del Pino al municipi de San Mateo. La mare del jove va informar d’aquest fet a través del seu compte de Facebook, adjuntant fotografies on poden apreciar-se les marques dels suposats cops al coll. Unes acusacions que el mateix Báez va qualificar com a falses i va assegurar no haver rebut cap notificació per part de la Fiscalia.

Notícies relacionades

El Bisbat va publicar diumenge passat un comunicat en el qual rebutjava les declaracions del sacerdot. I com Báez va continuar a principis d’aquesta setmana confirmant les seves opinions a noves publicacions a les seves xarxes socials respecte del cas de les nenes de Tenerife, el bisbe de la diòcesi de les Canàries, José Mazuelos, va tornar a remarcar dimarts el seu «rebuig taxatiu» cap a aquestes opinions. Les paraules del sacerdot «han sigut molt desafortunades i han anat en contra de la doctrina de l’Església», va declarar en la inauguració d’un nou centre de salut mental de l’ordre de San Juan de Dios. «És la gota que ha fet vessar el got», va afirmar.

Mazuelos va declarar que «per a l’església no hi ha motiu ni justificació per a un crim vicari. L’únic culpable és el que ha matat». Va remarcar, a més, que l’Església «mai justificarà una mort d’uns de menors per una infidelitat» i va recordar que ja diumenge passat la Diòcesi de les Canàries que va emetre un comunicat en el qual deixava clar que es desmarcava de les afirmacions del rector.