Violència vicària a Tenerife

La fiscalia investigarà el capellà canari que va culpar la mare de l’Anna i l’Olivia de les seves morts

  • El Cabildo de les Canàries també denunciarà el pare Báez per les seves manifestacions

3
Es llegeix en minuts

La Fiscalia Provincial de Las Palmas ha procedit d’ofici a incoar diligències d’investigació per tal de determinar si les manifestacions realitzades durant els passats dies pel sacerdot canari Fernando Báez Santana, conegut com a pare Báez, en diversos mitjans de comunicació i xarxes socials mereixen la qualificació d’infracció penal. Així ho ha anunciat aquest dilluns la mateixa fiscalia arran que Báez Santana hagi atribuït l’assassinat de les nenes de Tenerife, l’Olivia i l’Anna, a la «infidelitat» de la mare, Beatriz Zimmermann.

El Cabildo de Gran Canària també obté la documentació necessària per presentar una denúncia davant la fiscalia contra el pare Báez, perquè investigui i qualifiqui els fets referits a les seves polèmiques manifestacions, segons informa ‘La Provincia’, diari del grup Prensa Ibérica. El rector ha justificat l’assassinat de les nenes de Tenerife, Anna i Olivia Gimeno Zimmermann, atribuint el crim a la «infidelitat» de la mare. El president insular, Antonio Morales, ha transmès la seva preocupació per aquest assumpte a les autoritats eclesiàstiques.

La Conselleria d’Igualtat, Diversitat i Transparència de la Corporació Insular, dirigida per Sara Ramírez Mesa, realitza la recopilació de les intervencions del pare Báez referides a aquest cas, unànimement reconegut com un exemple de violència vicaria.

Tant a la ràdio com a les xarxes socials, el sacerdot ha realitzat manifestacions en què considera que el presumpte assassí, Tomás Gimeno, és una altra víctima, per la ruptura matrimonial i «la infidelitat», i ha afirmat que les nenes serien vives si la mare no hagués trencat el matrimoni perquè «abans l’home aguantava les dones encara que es tornessin boges». Així mateix, arriba a dir que la mare «recull el que va sembrar», considerant que la vinculació de la mare de les nenes a una nova relació de parella és «robar fills».

En el cas de la publicació que va fer el rector en una xarxa social, s’ha constatat que ha sigut esborrada del compte, però es plantejarà sol·licitar per via judicial la recuperació d’aquest text, que coincideix amb altres manifestacions fetes pel mateix subjecte en vídeo i ràdio, referides al cas.

Els representants insulars manifesten la seva absoluta repulsa, davant les declaracions d’un individu que utilitza els mitjans de comunicació i les plataformes de les xarxes socials per transmetre missatges masclistes i de justificació de la violència de gènere. L’actuació d’aquest sacerdot és molt perillosa per la representació religiosa que ostenta, i perquè des de la seva catequesi predica missatges contraris a la igualtat entre els gèneres, a la legislació vigent i als principis ètics més elementals.

En aquest cas de les nenes de Tenerife, a més, ha originat un rebuig social immediat, a l’abocar missatges d’odi que atempten contra la legalitat vigent i els drets de les persones, que en aquesta ocasió han tingut el resultat de mort de les dues nenes, de les quals ha sigut localitzat un dels cadàvers. 

Comunicat de la diòcesi

Per la seva banda, la diòcesi de les Canàries ha emès un comunicat sobre el fet. Es rebutgen i desautoritzen les declaracions fetes pel sacerdot Fernando Báez. I expressen el seu dolor pel succés esdevingut amb les nenes Anna i Olivia.

El comunicat ha sigut el següent:

«El Bisbat de les Canàries, en nom del bisbe de la diòcesi, Mn. José Mazuelos, i de tota la comunitat diocesana, desitja expressar públicament el seu dolor davant els successos esdevinguts a Tenerife i dels quals han sigut víctimes les petites Olivia i Anna. Alhora vol comunicar el seu rebuig taxatiu davant les indignes manifestacions que en les últimes hores ha expressat el sacerdot D. Fernando Báez.

Lamentem profundament i demanem perdó pel dolor que aquestes declaracions han ocasionat. Rebutgem i desautoritzem aquestes opinions personals que no reflecteixen els sentiments d’aquesta comunitat eclesial.

Notícies relacionades

Des d’aquest bisbat expressem la nostra clara repulsa davant tot tipus de violència, de manera especial la que afecta nens i innocents i, en aquest cas, la «violència vicària» utilitzada com a mitjà per fer mal a la mare.

Ens unim al dolor de la Beatriz, la seva mare. Resem a Déu perquè aconsegueixi consol en moments tan tràgics i sàpiga trobar la pau davant tant sofriment i el de la resta dels familiars de l’Olivia i l’Anna amb el desig que trobin en l’amor familiar la força necessària per superar aquest terrible tràngol».