Noves mesures

Restriccions a Catalunya per la Covid: així queden les mesures després dels últims canvis

Restriccions a Catalunya per la Covid: així queden les mesures després dels últims canvis

FERRAN NADEU

Es llegeix en minuts
El Periódico

El 9 de maig, amb el final de l’estat d’alarma, van començar a decaure moltes de les restriccions vigents a Catalunya, entre aquestes el tancament perimetral i el toc de queda. Des del dilluns 7 de juny es continua amb una progressiva flexibilització i ampliació d’aforaments. Una de les últimes novetats, vigent a partir del 21 de juny, és que s’aixeca la prohibició de reunions de més de 10 persones. I s’amplia el màxim de persones per taula a bars i restaurants. Ja es permetia celebrar revetlles i festes majors, fins a ara suspeses, sempre seguint amb les mesures de prevenció corresponents.

A continuació repassem com queden les mesures de restricció en els diferents àmbits:

Mesures en vigor fins al 5 de juliol

EDUCACIÓ

S’autoritza la celebració de festes de fi de curs escolars i actes de graduació dels estudiants universitaris (en universitats, centres adscrits i escoles de negoci ubicades a Catalunya) en les mateixes condicions que les activitats culturals. Així, l’aforament serà del 70%, asseguts, amb un màxim de 1.000 persones i fins a 3.000 a espais a l’aire lliure o amb ventilació reforçada. Es requeriran mesures per evitar aglomeracions, assignació prèvia de seients i registre previ.

Des del 24 de maig: L’aforament en tots els cursos universitaris passa del 30% al 50%. Des del 9 de maig, es recuperen la presencialitat els nivells educatius reglats de règim especial. Des del 26 d’abril, l’educació postobligatòria –batxillerat i formació professional– ja funciona al 100% les classes presencials. Des del 8 de març, s’autoritzen les activitats extraescolars als alumnes d’educació secundària, batxillerat i cicles formatius. L’esport escolar s’equipara a l’esport federat.

RESTAURACIÓ

A partir del 21 de juny hi ha novetats en l’aforament de l’hostaleria. El nombre màxim de persones per taula passa a ser 6 a l’interior i 10 a les terrasses, excepte en casos de bombolles de convivència. La distància entre taula i taula serà de metre i mig (abans era de dos). Des del 4 de juny, bars i restaurants poden estar oberts des de les 06.00 hores del matí fins a la 01:00 de la matinada. Des del 26 d’abril passat ja estan oberts locals de restauració situats en centres comercials. Restaurants i bars poden obrir amb un 30% de l’aforament a l’interior i del 100% a les terrasses.

ESPORT

Des del 7 de juny es permet celebrar assemblees d’entitats esportives, culturals i associatives amb un aforament del 70% i un màxim de 500 persones o de 1.000 si hi ha ventilació reforçada i mesures de control per evitar aglomeracions. Fins ara, l’aforament era del 50% i només es permetien assemblees d’entitats esportives.

Des del 4 de juny les competicions esportives que es desenvolupin en tot moment a l’aire lliure, a instal·lacions o equipaments que tinguin un aforament autoritzat superior a 15.000 persones, podran tenir un nombre màxim d’assistents del 20% de l’aforament. Per això, serà necessari que s’estableixin espais sectoritzats, amb control de fluxos d’accés i sortida, banys i zones de restauració independents (no permeables entre si), amb un màxim de 3.000 persones en seients preassignats.

En la mateixa línia, es preveuen mesures de circulació dels assistents que evitin les aglomeracions als encreuaments o punts de més afluència. Fins ara, l’aforament màxim d’aquestes activitats era de 3.000 persones, un límit que es manté igual per a activitats amb un aforament menor a 15.000 persones.

Respecte a les instal·lacions i als equipaments esportius, s’incrementarà del 50% al 70% l’aforament.

COMERÇ

A partir del 4 de juny, l’aforament permès als establiments i locals comercials de venda al detall s’incrementa del 50% al 70% l’aforament. També a les zones comunes i de passada dels centres i recintes comercials.


Des del 26 d’abril ja no hi havia limitacions de superfície per als comerços, que ja obren amb el 100% de la seva superfície accessible al públic. Des del 15 de març els comerços no essencials, inclosos els que són a centres comercials, ja poden obrir els dissabtes. Així mateix l’horari d’obertura s’amplia fins a les 22.00 hores.

MOBILITAT I REUNIONS

Respecte a les reunions socials i familiars, tant en llocs públics com privats, des del 21 de juny es permeten reunions de més de 10 persones. Fins ara el màxim permès era de 10.

Des del 7 de juny, s’amplia del 50% al 70% l’aforament en actes religiosos i cerimònies civils, inclosos casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres. També s’amplia del 50% al 70% l’aforament en congressos, convencions, fires comercials i activitats similars.

S’aixeca el tancament comarcal, el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda nocturn.

Les restriccions a Catalunya, per sectors

-Bars i restaurants

-Gimnasos i piscines

-Centres comercials i botigues

-Cines, teatres i sales de concerts

-Instituts, universitats i extraescolars

Notícies relacionades

-Esport escolar i amateur

-Confinament i toc de queda