A debat en el Congrés

Iniciativa legal per millorar les condicions fiscals dels orfes per violència masclista

  • El PSOE va presentar al maig una proposició de llei que elimina traves administratives

Iniciativa legal per millorar les condicions fiscals dels orfes per violència masclista

TRYM NIELSEN | UNSPLASH

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Els orfes de la violència masclista són els grans oblidats. A més del dolor per la pèrdua de les seves mares, en la majoria dels casos han d’afrontar greus problemes econòmics. Joshua Alonso, la mare del qual va ser assassinada per la seva parella el 2017 després de provocar l’incendi de casa seva a Galícia, és un dels rostres més visibles d’aquesta lluita. Va acudir al Parlament espanyol i a l’europeu, on va exigir canvis legislatius perquè els orfes no patissin un calvari econòmic. El passat 24 de maig, el PSOE va presentar al Congrés dels Diputats una proposició de llei per millorar la protecció dels orfes víctimes de la violència masclista. El text, que haurà de ser debatut i ratificat a les Corts abans que entri en vigor, elimina traves i incerteses normatives perquè els nens i les nenes rebin sense tanta lentitud l’herència econòmica materna.

La futura norma canvia diverses lleis, inclosa la del poder judicial i la d’enjudiciament civil. El text posa èmfasi en l’«especial vulnerabilitat dels orfes i òrfenes» i recorda que des del 2013 més de 300 menors s’han quedat orfes com a conseqüència de la violència masclista, una xifra que augmentaria considerablement si s’inclogués els majors d’edat (no hi ha estadístiques oficials).

Notícies relacionades

El PSOE fa referència als complexos tràmits administratius i les traves per aclarir la situació patrimonial després de l’assassinat de les seves mares, així com les indemnitzacions que els corresponen. «Quan el règim matrimonial de les mares és el de la societat de guanys, és necessari procedir a la seva liquidació perquè puguin accedir a l’herència», diu el text, que insta a modificar la llei d’enjudiciament civil per «regular expressament la legitimació dels hereus de la víctima». La iniciativa socialista també demana modificar la llei del poder judicial per atribuir als jutjats de la violència sobre la dona (o els de primera instància amb competència en matèria de gènere) la competència sobre els procediments de liquidació del règim econòmic matrimonial.

En relació amb les indemnitzacions per responsabilitat civil (els pares condemnats no tenen prou diners i se sol tramitar l’adjudicació en paga d’altres béns), la iniciativa legislativa insta a introduir un nou benefici fiscal per eximir de gravamen les transmissions de béns o drets en benefici dels fills i les filles.