Catalunya restringirà l’accés de vehicles en quatre parcs naturals

  • La consellera considera impossible seguir amb dades com els 1.500 vehicles registrats un sol dia a la punta de Cap de Creus

cjane30717389 girona  costa brava  alt emporda  cap de creus  foto ferran 160905111139

cjane30717389 girona costa brava alt emporda cap de creus foto ferran 160905111139

2
Es llegeix en minuts

Catalunya restringirà l’accés de vehicles en quatre parcs naturals, que són el Cap de Creus, Capçaleres del Ter i del Freser, Alt Pirineu i el delta de l’Ebre, per combatre la massificació registrada durant la pandèmia en el marc d’un pla de xoc que afectarà la resta d’aquests espais.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha visitat aquest dijous el primer d’aquesta relació i ha explicat que l’afluència de públic a aquests llocs s’ha duplicat després del confinament.

Jordà ha destacat que els parc naturals són «fràgils» i que és obligatori «preservar-los», per la qual cosa s’imposaran mesures que ajudin a pal·liar una situació de massificació turística que ha qualificat d’«insostenible».

«Una oportunitat i no un problema»

Les restriccions, segons la consellera, han despertat la necessitat de disfrutar d’aquests espais i el descobriment dels més pròxims, una cosa que veu com «una bona notícia» que pretén convertir en «una oportunitat i no un problema».

No obstant, ha insistit en la impossibilitat de seguir endavant amb dades com els 1.500 vehicles registrats en un sol dia a la punta de Cap de Creus o les 200 persones que van coincidir al cim del Pedraforca, «que no es pot convertir en una rambla».

La intenció és aplicar el pla de xoc a tots els parcs naturals, tot i que amb mesures diferents, en funció de les característiques de cada un, que aniran des de la presència d’agents cívics a autobusos llançadora, pagament per accedir als aparcaments, accessos amb reserva prèvia, millores en la senyalització i delimitació d’àrea de passada.

El primer, Cap de Creus

El primer lloc on es posaran en marxa aquestes restriccions és el de Cap de Creus, on la circulació de vehicles quedarà restringida a partir d’aquest divendres entre les 9:30 i les 20 hores.

Uns autobusos llançadora cobriran aquesta distància amb una freqüència de pas de vint minuts i un preu pel trajecte d’anada i tornada de 8 euros per als adults.

L’últim cap de setmana de juny, la situació es reproduirà en forma de prova pilot al parc del Cadí Moixeró per accedir des de Saldes al mirador de Gresolet.

Al de Capçaleres del Ter i del Freser, les restriccions s’aplicaran en les dues vies que connecten amb Queralbs i, per accedir al coll de Fontalba, els visitants hauran de reservar prèviament i abonar cinc euros per endavant.

Per allà només podran passar cent vehicles al dia, mentre que l’altre accés, el de Gorgues del Freser i Coma de Vaca, també comportarà el pagament de cinc euros, però sense reserva.

El parc natural de l’Alt Pirineu implementarà un sistema de reserva d’aparcament i es treballa per controlar l’accés motoritzat al de Molinassa, punt de partida de l’ascensió a Pica d’Estats.

Al delta de l’Ebre també es controlarà l’accés de vehicles a la platja i a la barra del Trabucador, un espai molt freqüentat per autocaravanes, tot i que la fórmula escollida es concretarà en els pròxims dies.

Notícies relacionades

Agents cívics alertaran de la necessitat de respectar l’entorn en aquest àrea i es regularà l’aparcament a les platges de Mitjorn i Eucaliptus per protegir-ne la vegetació.

Totes aquestes mesures es posen en marxa a les portes de la temporada estival amb els precedents de 2020, en els quals els espais naturals de Poblet, Ports, delta de l’Ebre, Cap de Creus, Capçaleres del Ter i del Freser i Cadí Moixeró van duplicar el nombre de visitants.