Drets humans

Denuncien que el CIE de la Zona Franca denega les visites per la Covid-19

  • Segons diverses entitats que visiten i recolzen les persones que estan allà tancades, només el centre de Madrid hi permet entrades

  • «Els interns pateixen un sobreaïllament», assegura un advocat, que recorda que les presons sí que permeten les visites

BARCELONA 24/10/2016 Sociedad El Abogado Andres Garcia declara al salir del CIE de la Zona Franca, tras visitarlo junto a una plataforma pro derechos humanos y  Tancarem , con la presencia de políticos afines de la CUP, EIUA, ERC; ... FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 24/10/2016 Sociedad El Abogado Andres Garcia declara al salir del CIE de la Zona Franca, tras visitarlo junto a una plataforma pro derechos humanos y Tancarem , con la presencia de políticos afines de la CUP, EIUA, ERC; ... FOTO de RICARD CUGAT / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) ha denunciat aquest dilluns que el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona ha denegat l’accés dels seus voluntaris i de familiars per «motius sanitaris», des de setembre del 2020, quan el centre va reprendre l’activitat després d’estar mesos tancat per la primera onada de Covid. Ho han dit en una roda de premsa sobre l’informe anual del seu treball d’acompanyament en aquest centre més que polèmic, on les persones migrants són tancades abans de retornar-les al país d’origen.

L’SJM, la fundació Migra Studium i l’entitat Pobles Units treballen per ajudar les persones que són tancades als CIE i observar el compliment de drets en aquests centres. El seu informe anual sobre la situació dels CIE a Espanya recull que abans de la pandèmia de Covid-19 els seus equips visitaven aquests centres de Madrid, Barcelona, València i Algesires-Tarifa, però que, després de reobrir, només el de Madrid hi ha permès l’accés.

Situacions d’impunitat

L’advocat de Migra Studium i coautor de l’informe de l’SJM, Josetxo Ordóñez, ha recordat que a les presons catalanes sí que hi ha protocols amplis de visita, fins i tot la possibilitat de fer vis a vis, i que per això «no es donen les raons objectives per negar entrades al CIE de Barcelona». Ordóñez ha assegurat que els interns al CIE de la Zona Franca pateixen «sobreaïllament» al no tenir contacte amb persones de l’exterior, i que això «pot generar situacions d’impunitat davant possibles maltractaments» perquè «no hi ha ningú que vigili el que està passant dins».

Els CIE d’Espanya van estar el 2020 buits durant 200 dies, entre el 19 de març (cinc dies després de l’establiment del confinament generalitzat) i el 5 d’octubre, per la impossibilitat d’executar les devolucions i expulsions de persones a l’estar tancades les majories de les fronteres estatals. Segons les dades del Ministeri d’Interior recollides per l’SJM, el 46,72% de persones internades al CIE espanyols el 2020 van ser posades en llibertat després d’estar internades durant setmanes.

Sense rastre dels menors

Notícies relacionades

La coordinadora de l’SJM i directora de Migra Studium, Mari Carmen de la Fuente, s’ha referit al cas específic dels menors d’edat, que, en el seu cas, pateixen el greuge dels processos de determinació d’edat. Segons De la Fuente, per exemple, abans de març del 2020, el director del CIE de la Zona Franca va avisar de la presència de cinc persones amb «clars senyals físics de ser menors», però quan les entitats van començar a mirar proves d’edat, els suposats menors ja havien sigut expulsats d’Espanya.

La representant de Pobles Units, Ana Bosch Nocea, ha denunciat així mateix l’opacitat del Ministeri d’Interior a aportar les dades dels CIE: «Cada any ens trobem que el Govern d’Espanya persisteix en l’opacitat d’aportar dades dels centres d’internament».