Virus respiratori infantil

La Covid provoca un brot de bronquiolitis fora de temporada

El moment de més expansió d’aquesta afecció és durant els mesos d’hivern, especialment al desembre i al gener

La Covid provoca un brot de bronquiolitis fora de temporada

123RF

1
Es llegeix en minuts

La pandèmia de Covid ha alterat el comportament del virus respiratori sincitial (VRS), el que causa la bronquiolitis, i ha provocat que es produeixi un brot en plena primavera, quan el seu moment de més expansió és durant els mesos d’hivern, especialment entre el desembre i el gener.

En declaracions aquest dijous a EFE, el doctor Juan José García, cap del servei de pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), ha explicat que, després d’un hivern inusual, sense «cap cas», al llarg d’aquest mes de maig passat han tingut entre 15 i 30 casos setmanals.

La bronquiolitis és una malaltia infecciosa causada pel VRS que provoca una inflamació i obstrucció de les petites vies aèries als pulmons i que pot ser greu, sobretot per sota dels sis mesos.

El període habitual de màxima expansió del virus és entre el desembre i el gener, quan habitualment a Sant Joan de Déu veuen entre 50 i 60 casos setmanals, però aquest no ha sigut el cas de l’hivern passat, en què no han registrat casos.

García creu que, si bé a l’hivern les mesures de seguretat contra la Covid eren més estrictes i van contenir també la transmissió del VRS –i de la grip–, la relaxació de les restriccions en els últims mesos poden haver contribuït a la seva expansió, tot i que sigui fora de temporada, una cosa que s’ha observat també en altres països.

Amb prou feines afecta els adults

Per la mateixa relaxació de mesures, els més petits també han entrat en contacte amb més persones amb capacitat de transmetre el VRS, un virus que amb prou feines afecta els adults, però que pot fer molt mal en nadons.

Notícies relacionades

Una altra hipòtesi que apunta García és que, amb el descens de la incidència del coronavirus de les últimes setmanes, el VRS hagi trobat el que s’anomena nínxol ecològic, és a dir, un espai per moure’s després de mesos de predomini del SARS-CoV-2.

Per evitar la transmissió del VRS, el doctor García recomana mantenir les mateixes mesures de seguretat que amb el coronavirus: distància interpersonal, rentat de mans i no acostar-se a petits si es tenen símptomes de refredat.