Lluita per la privacitat

La pressió venç Facebook: podràs continuar utilitzant WhatsApp tot i que no acceptis les seves noves polítiques

  • La companyia va amenaçar amb limitar les funcions de l’aplicació als usuaris que no acceptessin la compartició de les seves dades amb Facebook

  • És la segona vegada que la pressió ciutadana ha obligat el gegant tecnològic a renunciar a unes mesures que afectaven la privacitat

La pressió venç Facebook: podràs continuar utilitzant WhatsApp tot i que no acceptis les seves noves polítiques
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De vegades la pressió de la ciutadania sí que aconsegueix canviar les decisions dels gegants d’Internet. Aquest dilluns, Facebook va emetre un comunicat assegurant que no limitarà les funcions de l’ús de WhatsApp als usuaris que s’hagin negat a acceptar els seus nous termes i condicions, una polèmica política que sol·licitava la compartició de les dades generades a l’aplicació amb les altres empreses de l’imperi social capitanejat per Mark Zuckerberg.

Facebook va posar el 15 de maig com a data límit perquè els seus usuaris acceptessin els canvis. De no fer-ho, poc a poc anirien perdent la capacitat d’utilitzar l’aplicació de missatgeria instantània, limitant usos com llegir o enviar missatges. Aquesta mesura no havia de tenir impacte en els ciutadans europeus gràcies a les lleis comunitàries de protecció de dades, però sí que afectava els usuaris d’altres regions.

«Ateses les discussions recents amb diverses autoritats i experts en privacitat, volem deixar clar que actualment no tenim plans per limitar la funcionalitat de com funciona WhatsApp per a aquells que encara no han acceptat l’actualització», resa el comunicat. «Al seu lloc, continuarem recordant als usuaris de tant en tant sobre l’actualització, així com també quan les persones escullin utilitzar funcions opcionals rellevants, com comunicar-se amb una empresa que rep suport de Facebook». S’espera que aquests recordatoris no es tornin persistents.

Segona retirada per pressió pública

Amb aquest pas enrere és ja la segona vegada en mig any que Facebook es veu obligat a fer marxa enrere per la pressió tant dels seus usuaris, com d’institucions públiques i experts acadèmics.

Notícies relacionades

Inicialment l’entrada en vigor dels nous termes i condicions de WhatsApp estava datada per al 8 de febrer. No obstant, el malestar generat per aquests canvis i pel seu impacte en la privacitat va portar centenars de milers dels seus usuaris a mudar-se a plataformes de missatgeria més privades com Telegram o Signal. Aquest moviment de protesta va forçar Facebook a postergar l’entrada en vigor dels termes al 15 de maig.

Quan el 2014 Facebook va adquirir WhatsApp per 19.000 milions de dòlars va prometre que mantindria els dos serveis separats. Zuckerberg va trencar la seva promesa inicial a l’intentar forçar la compartició de dades entre les plataformes. Aquesta vegada les crítiques dels seus usuaris han aconseguit frenar-li els peus al gegant social. De moment.