Demanda col·lectiva

Confirmada la condemna a Johnson&Johnson per les pólvores de talc

  • El Tribunal Suprem dels EUA ratifica la multa de 2.000 milions per causar càncer d’ovari amb l’asbest

Confirmada la condemna a Johnson&Johnson per les pólvores de talc
2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha rebutjat aquest dimarts l’apel·lació de la farmacèutica Johnson & Johnson per revocar una indemnització per danys i perjudicis de 2.120 milions de dòlars a dones que van culpar del seu càncer d’ovari l’asbest en el talc per a nadons i altres productes de talc de la companyia. Els jutges han deixat en vigor una decisió de la cort estatal de Missouri en un litigi presentat per 22 dones en una demanda col·lectiva.

El Tribunal d’Apel·lacions de Missouri, un tribunal d’apel·lacions estatal intermedi, va decidir l’any passat en contra de l’oferta de J&J de rebutjar els danys compensatoris i punitius atorgats als demandants, però va reduir el total a 2.120 milions de dòlars dels 4.690 milions originalment decidits per un jurat. J&J va afirmar que hi ha problemes legals sense resoldre que continuaran en litigi, tot i que enfronta més de 19.000 reclamacions similars.

«Els assumptes que estaven davant el tribunal estan relacionats amb el procediment legal i no amb la seguretat. Dècades d’avaluacions científiques independents confirmen que Johnson’s Baby Powder és segur, no conté asbest i no causa càncer», va dir la companyia. J&J ha argumentat que la decisió d’un jutge d’un tribunal de circuit de Missouri de consolidar altres demandes sobre el talc per a nadons dels demandants, incloses 17 dones de fora de l’estat, per a un judici davant un sol jurat va violar els drets de la companyia amb seu en New Brunswick, Nova Jersey.

El Tribunal Suprem de Missouri, la cort més alta de l’estat, es va negar al novembre a escoltar l’apel·lació de J&J de la decisió de la Cort d’Apel·lacions de Missouri, cosa que va portar la companyia a apel·lar davant el Tribunal Suprem dels Estats Units. «Aquesta va ser una victòria no només per a les increïbles dones i les seves famílies a les quals vam tenir el privilegi de representar, sinó una victòria per a la justícia», va dir Mark Lanier, advocat dels demandants.

El Tribunal d’Apel·lacions de Missouri va concloure que era raonable inferir de l’evidència que J&J «va ignorar la seguretat dels consumidors» en la seva recerca de guanys malgrat saber que els seus productes de talc causaven càncer d’ovari. També va trobar «reprensibilitat significativa» en la conducta de J&J.

Notícies relacionades

Una investigació de Reuters del 2018 va trobar que J&J coneixia durant dècades que l’amiant, un carcinogen, estava present als seus productes de talc. Els registres interns de la companyia, els testimonis del judici i altres proves van mostrar que des d’almenys 1971 fins a principis de la dècada del 2000, el talc cru i les pólvores acabades de J&J de vegades van donar positiu en petites quantitats d’asbest.

La companyia va dir el maig del 2020 que deixaria de vendre el seu talc en pols per a nadons als Estats Units i el Canadà, citant canvis en els hàbits del consumidor i el que va anomenar «informació errònia» sobre la seguretat del producte enmig de nombroses denúncies.