Campanya desafortunada
Polèmica pels segells de Correus contra el racisme
Una iniciativa contra la discriminació racial acaba interpretant-se com a racista
Els crítics qüestionen que el segell de més valor sigui el blanc, i el de menys, el negre

Coincidint amb el primer aniversari de la mort de George Floyd als EUA, Correus ha llançat una campanya de segells contra la discriminació racial que, malgrat comptar amb el recolzament de SOS Racisme, ha despertat un bon número de crítiques, i no només a Espanya, sinó també en altres països, com als EUA, on, per exemple, el diari ‘The Washington Post’ ha explicat la iniciativa qüestionant que el segell de més valor sigui el més clar, i el de menys, el negre.
La idea de Correus, amb la seva campanya ‘Equality Stamps’, era reflectir a través dels segells «la injusta i dolorosa realitat a què s’enfronten milions de persones cada dia» i «ajudar a crear consciència sobre la diversitat, la inclusió i la igualtat de drets». Per fer-ho, han utilitzat quatre segells amb tonalitats que van de la més clara a la negra i amb preus diferents. El segell de color més semblant a la pell blanca és el més car (1,60 euros), els dos següents, més foscos, valen 1,50 i 0,80, mentre que l’últim, el negre, és el més barat, 0,70 cèntims. I amb qüestionable fortuna, explicaven que «com més fosc sigui el segell, menys valor té. Així, al fer un enviament serà necessari utilitzar més segells negres que blancs. Cada carta i cada enviament serà un reflex de la desigualtat que crea el racisme».
Notícies relacionadesAl marge de les bones intencions de Correus, els crítics han qüestionat l’execució d’aquesta campanya, a què han qualificat d’«accidentalment racista». Mora Gerehou, autor de ‘Qué hace un hombre negro como tú en un sitio como este’, un llibre sobre el racisme a Espanya, admet que la intenció de Correus «era bona», però assenyala que no és coincidència que una benintencionada campanya antiracista acabi enviant un missatge racista. Aquestes campanyes, apunta Gerehou, són dissenyades «bàsicament per gent blanca», perquè a la majoria d’empreses els falta diversitat entre el personal.
Sobre la campaña #EqualityStamps de Correos:
— Moha Gerehou (@mohagerehou) 27 de mayo de 2021
Lo primero que vi fue el vídeo de Chojin y capté la idea final. Pero la campaña tiene un problema insalvable de fondo: lo que trasciende es que los sellos negros tienen menos valor que los blancos. Va un hilo con propuestas 👇🏿 pic.twitter.com/iqRAHlyaXA
A les xarxes, el blanc dels comentaris han sigut els ideòlegs de la campanya per no haver vist la lectura que podria donar-se al missatge tal com està plantejat.
Mis dieses para el que parió el brainstorming de los sellos racializados de Correos. Qué los acusan de racistas en el WP. Me meo 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
— Guadalupe Sánchez ⚖💚 (@Proserpinasb) 27 de mayo de 2021
Lo de los sellos antirracistas de Correos parece más bien una idea de bombero de Michael Scott de The Office, que de un genio del marketing: “vale, chavales, qué tal si sacamos unos sellos que cuánto más oscuros sean, MENOS VALOR TIENEN. Fuá, pues ya estaría, racismo FINIQUITADO”
— Chucki (@chuckiclampy) 27 de mayo de 2021
La siguiente campaña de Correos podría consistir en que los sellos fueran más caros cuanto menores fueran tus ingresos. Como crítica de la vida, en general.
— Verano (@garbanzoloco) 26 de mayo de 2021
Pues a mi me parece acertada: si nos indignamos por la desigualdad del precio de los sellos, creamos polémica, se habla del tema, algún gilipollas se dará cuenta que lo mismo que en el sello, pero con el color de piel... No se, yo no soy publicista ni nada de eso...
— Lula (@Martirios19) 26 de mayo de 2021
A mí me parece bastante ofensiva… 😣
— Adri Vélez (@Ibuprofeno600mg) 26 de mayo de 2021
Es una campaña muy arriesgada, y se está hablando de ella (que posiblemente sea lo que buscan), pero no todo vale. Creo que sería más coherente poner todos los sellos al mismo precio y decir que todos los colores tienen el mismo valor.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid