UNA XACRA

Una denúncia contra Amazon torna a exposar el racisme dels gegants tecnològics

  • La cap de desenvolupament comercial del núvol assegura que es discrimina els negres i que ha patit assetjament sexual

  • L’acomiadament d’una investigadora a Google al desembre va reobrir les crítiques internes a la companyia per racisme

Una denúncia contra Amazon torna a exposar el racisme dels gegants tecnològics
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ombra del racisme torna a planar sobre Amazon. Aquest dilluns una alta dirigent va demandar el gegant del comerç electrònic mundial per discriminació contra els empleats afroamericans, a qui es contracta per als llocs més baixos i a qui els resulta més difícil escalar dins de l’empresa. La denúncia també inclou casos d’assetjament sexual. La demandant, Charlotte Newman, és ara la cap de desenvolupament comercial d’Amazon Web Services, el servei de núvol de la companyia tecnològica. No obstant, va ser contractada el 2017 per a una posició menor per a la qual, segons l’acusació, estava sobrequalificada. Newman, graduada a l’Escola de Negocis de Harvard i exassessora del senador nord-americà Cory Booker, assenyala a la seva demanda que Amazon va retardar dos anys i mig el seu ascens al càrrec, apuntant al que considera un «patró sistèmic de discriminació insuperable» per als treballadors afroamericans. La denúncia interposada davant els tribunals federals de Washington també assenyala que Newman va ser objecte d’assetjament per part de dos companys. Un l’hauria assetjat sexualment i l’hauria agredit estirant-la de les trenes, mentre que un altre hauria utilitzat termes racistes per referir-se a ella, així com dir-li «aterridora», «massa directa» o «agressiva». La demandant està representada per l’advocada Douglas Wigdor, que ja va defensar els casos de víctimes de l’exproductor cinematogràfic Harvey Weinstein i dels casos d’assetjament al canal televisiu conservador Fox News.

Acumulació de denúncies

Notícies relacionades

Amazon ha respost a la demanda dient que obriran una investigació i que les pràctiques denunciades «no reflecteixen els nostres esforços i valors». No obstant, no és la primera vegada que el gegant ha sigut acusat de pràctiques racistes. El novembre passat, un exempleat també va demandar la companyia per discriminació racial per «haver sotmès els treballadors negres i llatins a condicions d’ocupació inferiors» al no proporcionar-los, suposadament, material de protecció contra la Covid-19. Després d’aparèixer a la premsa criticant que aquesta falta de mesures havia portat al contagi de 29 empleats, Christian Smalls va ser acomiadat per, segons Amazon, «ignorar les recomanacions de distanciamient». L’any passat la cúpula d’Amazon va llançar consignes de recolzament al moviment Black Lives Matter. Ho van fer tant el seu director executiu i home més ric del món, Jeff Bezos, com qui serà el seu hereu, Andy Jassy. No obstant, la tecnologia de reconeixement facial que ha venut a cossos de policia dels EUA arrossega, segons diversos estudis, «prejudicis racials» que perpetuen la criminalització dels afroamericans.

Racisme a Google

Amazon no és l’únic gegant de Silicon Valley acusat de discriminació racial. El 2018, milers de treballadors de Google a tot el món van protestar durant dies per casos denunciats d’assetjament sexual, desigualtat de gènere i racisme sistèmic. Aquest desembre la multinacional californiana es va veure embolicada en un nou escàndol amb l’acomiadament de Timnit Gebru, investigadora pionera en l’ètica a la intel·ligència artificial (IA) coneguda per descobrir que les eines de reconeixement facial s’equivoquen un 35% amb les dones negres, les més perjudicades. Entre altres males pràctiques, Gebru va denunciar discriminació racial dins de Google. «Em pinten com la dona negra enfadada perquè et posen en aquest lloc de feina terrible i si en parles et converteixes en el problema», va explicar. Aquests termes són els mateixos que Charlotte Newman diu haver rebut a Amazon.