Tres milions el 2020

L’OMS estima que les xifres de morts per Covid són dues o tres vegades més grans que les oficials

Eleva a almenys 3 milions les persones que van morir l’any passat

Ambulance staff carry a dead body for cremation, who died due to the Covid-19 coronavirus at a crematorium in New Delhi on May 21, 2021. (Photo by Prakash SINGH / AFP)

Ambulance staff carry a dead body for cremation, who died due to the Covid-19 coronavirus at a crematorium in New Delhi on May 21, 2021. (Photo by Prakash SINGH / AFP) / PRAKASH SINGH (AFP)

1
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salud(OMS) ha estimat que les xifres reals de morts per Covid-19 són dues o tres vegades més grans que les oficials, les quals se situen entorn dels 4 milions de persones a tot el món, segons es desprèn a l’‘Informe d’Estadístiques Sanitàries Mundials del 2021’.

A 31 de desembre del 2020, les estimacions preliminars suggereixen que el nombre total de morts mundials atribuïbles a la pandèmia de Covid el 2020 és, almenys, de 3 milions, fet que representa 1,2 milions de morts més que els 1,8 milions reportats oficialment.

«Tots els països s’enfronten a desafiaments per informar les morts per Covid, i l’OMS està treballant amb totes les parts interessades per refinar els models estadístics i obtenir recomptes precisos. Les estimacions mundials i regionals d’excés de mortalitat seran seguides per estimacions de països a finals d’aquest any», han dit des de l’organisme.

Desigualtat

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’OMS ha avisat que ja que el 90% dels països van informar sobre interrupcions en els serveis de salut essencials i el 3% de les llars van gastar més del 25% del seu pressupost en atenció mèdica el 2015, la cobertura universal de salut té més risc de quedar-se enrere.

«La Covid impacta desproporcionadament les poblacions vulnerables, i les que viuen en entorns superpoblats corren un risc més gran. La falta de desglossament de les dades contribueix a resultats de salut desiguals, i només el 51% dels països inclou dades desglossades en els informes estadístics nacionals», ha emfatitzat l’organisme.