les dades de la pandèmia

Jornada rècord de morts i de contagis a tot el món

En les últimes 24 hores els països han reportat 13.000 de nous morts i 692.000 casos positius per coronavirus, la pitjor xifra des que es va iniciar la pandèmia

L’OMS adverteix que la segona onada està molt activa i que els descensos de casos en les últimes setmanes d’Europa no s’han consolidat, i tornen a augmentar

Jornada rècord de morts i de contagis a tot el món
2
Es llegeix en minuts

Dia negre per a la pandèmia. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reportat avui el pitjor registre de dades en una jornada al constatar 13.000 de nous morts i 692.000 nous positius per Covid-19 a tot el món. Segons les dades facilitades per l’organisme internacional, són les pitjors dades des que es va iniciar la pandèmia. Les estadístiques donen un total de 69,5 milions de contagiats a tot el món, i prop d’1,5 milions de pacients morts.

Durant les últimes setmanes el continent europeu havia mostrat una certa recuperació, cosa que va permetre que els contagis diaris a tot el món es reduïssin, però les dades europees no s’han estabilitzat i han tornat a augmentar, registrant-se 273.000 nous casos. No són dades rècord (que es van produir fa un mes amb gairebé 500.000) però sí que augmenten notablement respecte a la setmana anterior. A Europa s’han notificat, segons l’OMS partint de les dades facilitades pels països, prop de 21,4 milions de contagis.

Millors dades a Espanya

A Itàlia es van registrar gairebé 20.000 nous casos, una xifra lleugerament inferior, mentre que França i el Regne Unit van presentar xifres similars després de diverses setmanes de descensos, amb gairebé 21.000 contagis. Espanya, com Itàlia, manté números més bons tot i que suma 1,7 milions d’infectats. A Espanya, segons dades del Ministeri de Sanitat, la incidència acumulada és de 186,56 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. No obstant, al xifra de morts al nostre país es col·loca en 47.624 des que es va iniciar la pandèmia.

El continent americà és el que registra xifres més dolentes. Actualment compta amb 29,7 milions de contagiats, dels quals 328.000 s’han produir en les últimes 24 hores. Àsia porta acumulats 11,3 milions de casos, l’Índia porta computats 9,8 milions de positius i Rússia 2,5 milions de casos. El país amb més contagis és els Estats Units que acredita 15,4 milions de persones infectades.

Pugen les altes

Notícies relacionades

La bona notícia és que les altes també pugen, amb gairebé 50 milions de persones recuperades, i dels 20 milions de pacients que segueixen als hospitals, a prop del 0,5 % (unes 106.000 malalts) es troben ingressats en les unitats de crítics. Tot això en un moment en què l’aparició de les vacunes com la de Pfizer que ja s’administren al Regne Unit i que acaba de rebre l’OK de les autoritats sanitàries nord-americanes, ofereixen un halo d’esperança.

No obstant, la principal autoritat de medicaments dels Estats Units, la FDA (Administració de Medicaments i Alimentació dels Estats Units, per les seves sigles en anglès) alerta que hi ha una part de la població que és reticent a ser vacunada. El comissari de l’organisme, Stephen Hahn, ha assenyalat que entén en part aquesta postura «perquè hi ha qui sent que la rapidesa del desenvolupament i el procés regulatori els genera preocupació», però creu que no s’han de preocupar perquè els fonaments científics de la vacuna de Pfizer/BioNtech han sigut transparents.