Hauran de votar els criteris de repartiment

Les autonomies decideixen en les pròximes 48-72 hores com acollir 200 menors de Ceuta

  • Ja estaven en centres de protecció de la ciutat autònoma abans de l’arribada massiva d’immigrants a la ciutat

  • La població, la situació econòmica, la renda per càpita i l’atur, algunes de les variables

Les autonomies decideixen en les pròximes 48-72 hores com acollir 200 menors de Ceuta
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les comunitats autònomes han de votar en les pròximes 48-72 hores els criteris de distribució proposats pel Ministeri de Drets Socials per a l’acollida d’uns 200 menors estrangers no acompanyats que ja estaven en centres de protecció de Ceuta abans de l’arribada massiva d’immigrants a la ciutat. En la reunió extraordinària del Consell Territorial de Serveis Socials feta ahir, dimecres, arran de la crisi que travessa Ceuta, on en només dos dies han entrat de forma irregular uns 8.000 immigrants, 1.500 dels quals són menors, les comunitats han recolzat la proposta del ministeri perquè les diferents regions ofereixin al voltant de 200 places d’acollida.

Ara les comunitats votaran si recolzen els criteris que distribueixen el 50% de les places per l’impacte en acollida dels menors migrants no acompanyats de cada comunitat, un 25% en funció de la població i un 25% per situació econòmica, que al seu torn es repartiria en un 12,5% per renda per càpita i l’altre 12,5% segons la taxa d’atur, segons han informat fonts del ministeri. Amb aquesta iniciativa es pretén alliberar espai dels centres de protecció a la ciutat autònoma per poder atendre els nens que han arribat des de dilluns passat.

En la reunió, la Comunitat de Madrid ha demanat al Govern que clarifiqui el nombre de menors que vol traslladar a cada comunitat des de Ceuta, ja que, segons fonts de l’Executiu regional, no ha aclarit quants menors pretenen derivar a cada autonomia ni els recursos econòmics que rebrà cada comunitat per finançar l’atenció que necessiten.

Per la seva banda, La Rioja ha mostrat «absoluta disponibilitat d’acollir les persones que sigui necessari», igual com l’Executiu balear, que ha plantejat la disposició d’acolliment a les Illes a la ministra.

Des d’Andalusia s’ha advocat per prendre decisions de repartiment entre comunitats «amb equitat», ja que moltes regions no tenen «el problema de la migració infantil» que sí que té aquesta comunitat, que, segons va advertir abans de la reunió la consellera d’Igualtat, Rocío Ruiz, «no pot acollir més» perquè té 3.000 menors no acompanyats.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la consellera canària de Drets Socials, Noemí Santana, ha demanat «un repartiment corresponsable i solidari dels menors» que arriben a Espanya –a l’arxipèlag n’hi ha 2.700– i una llei que «obligui que aquest sigui equilibrat», partint de la població i els recursos de cada comunitat.

Per la ministra, totes les administracions han d’assumir de forma col·lectiva «aquest compromís compartit i solidari, consensuant ràpidament uns criteris de distribució global» d’aquests 200 nens, i ha remarcat que «la solució no pot recaure únicament» en Ceuta.