Crisi de Ceuta

El Govern treballa per tornar a casa els menors que ho vulguin

  • Belarra assegura que estan buscant «articular un mecanisme» que els permeti tornar amb la seva família

  • La ministra de Drets Socials convoca les autonomies per demanar-los una resposta conjunta

La ministra de Derechos Sociales y Agenda 2030, Ione Belarra.

La ministra de Derechos Sociales y Agenda 2030, Ione Belarra. / JUAN CARLOS HIDALGO

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En només dos dies, més de 8.000 persones han travessat la frontera que separa el Marroc de Ceuta. Prop de 1.500, segons les xifres de la Delegació del Govern, són menors que han arribat a territori espanyol sols i que ara estan sent allotjats en grans naus. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha explicat que el seu ministeri, en coordinació amb altres carteres, està treballant per articular un marc jurídic que permeti tornar molts d’aquests joves que volen tornar a casa amb la família.

La ministra, en declaracions a TVE, ha assegurat que aquesta onada d’immigració s’està caracteritzant per l’arribada de nens «molt més petits de l’habitual», que van dels set als deu anys. Segons ha dit, la gran majoria «no sabia les conseqüències» que tenia la seva entrada a Espanya i ara diuen que volen tornar a casa amb la família. «No volen quedar-se a Espanya, volen tornar a casa», ha insistit.

Notícies relacionades

Fins al moment, segons les últimes xifres oficials, prop de 5.600 persones han retornat ja al Marroc. Les anomenades ‘devolucions en calent’ –retornar els migrants al Marroc a través d’una porta a la tanca fronterera tot just ser interceptats– s’han estat realitzant des de dilluns en virtut d’un acord entre Espanya i el regne alauita de 1992. No obstant, no es pot aplicar als menors d’edat. En aquests casos, les administracions s’han de fer càrrec de la custòdia dels joves. Pel que fa a això, Belarra ha assenyalat que estan buscant com «articular un mecanisme» que faci possible el reagrupament dels menors amb les seves famílies al seu país d’origen.

A més, la ministra ha convocat d’urgència aquest dimecres el Consell Territorial de Serveis Socials per estudiar «una resposta col·lectiva com a país a l’altura dels compromisos internacionals amb els drets de la infància». Aquest dimecres ha apuntat a la necessitat que les comunitats autònomes «es corresponsabilitzin» de la situació.