Crisi amb el Marroc

Vídeos | l’Exèrcio desplega la Legió a Ceuta davant l’entrada massiva d’immigrants

  • Unitats militars s’incorporen a la vigilància de la ciutat autònoma davant la previsió d’una segona onada humana

7
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’Exèrcit ha desplegat efectius de la Legió i dels Regulars pels carrers i carreteres de Ceuta, així com vehicles de transport de tropes d’infanteria, per ajudar en la vigilància policial aquest dilluns a la nit davant la previsió d’un salt massiu de les tanques que separen el Marroc de la ciutat africana espanyola, o d’una segona onada humana per mar.

Els militars han sigut trets als carrers de Ceuta per Defensa sense previ anunci públic. Les patrulles a peu porten armament complet, i han recorregut àrees sota indicació de les autoritats policials. Els militars, segons fonts no oficials de l’Exèrcit, tenen una doble missió: la de vigilància a la nit, i la d’ajudar a agrupar immigrants que s’han escampat per la ciutat autònoma.

La Guàrdia Civil també ha reforçat el seu desplegament aquest dilluns a la nit a la tanca fronterera. Les fonts policials consultades donaven per segur un salt de matinada o una nova arribada massiva de migrants pels espigons de Ceuta, coneixedors d’una situació d’enorme tensió a Castillejos, la localitat marroquina més pròxima, a la qual continuen arribant centenars de candidats a passar la frontera.

Volen emular els que han aconseguit trepitjar aquest dilluns territori europeu. Nedant per aigües baixes, caminant per la sorra en fileres llarguíssimes, escampant-se per les cunetes de Benzú i el Tarajal, milers d’immigrants africans van entrar durant tota la jornada d’aquest dilluns en territori espanyol a través de les platges i espigons de Ceuta que fan frontera amb el Marroc.

Fins a 5.000

En un gest sense precedents en la relació d’Espanya amb el seu veí del sud des del final del franquisme, el Govern marroquí va obrir la mà a l’avanç de fins a 5.000 persones –segons el recompte de la Delegació del Govern– cap a territori espanyol, mentre els guardes fronterers alauites desapareixien dels seus llocs, segons fonts de la Guàrdia Civil.

Entre la multitud que va entrar a Ceuta hi ha diversos centenars de subsaharians i menors estrangers no acompanyats, que fonts de la Guàrdia Civil compten en «centenars». La Delegació del Govern a Ceuta va fer pública a la tarda una estimació de 700, per augmentar-la al final de la jornada fins a uns possibles 1.500 nens i nenes.

La Creu Roja de Ceuta s’ha vist «desbordada absolutament» –deia la seva portaveu, Isabel Brasero– per una afluència amb aparença de crisi humanitària que va atraure tots els seus recursos humans a la platja del Tarajal. Nombrosos migrants arribaven xops, sense calçat, carregant nens i sense mascaretes ni gel. Són part d’un col·lectiu fortament colpejat per la crisi des que el Marroc va tancar la frontera per la pandèmia.

Al començament de la jornada de dilluns, de matinada, només policies locals van fer acte de presència davant el degoteig, que aviat es va convertir en una afluència multitudinària, sense que la Guàrdia Civil ni els agents de la Policia Nacional a la ciutat autònoma poguessin fer-hi res.

Les imatges dels vídeos que comparteixen ciutadans de Ceuta i agents de les forces de seguretat de l’Estat són impactants, i mostren amb descarnada eloqüència com han aprofitat els immigrants, fins i tot jugant-se-la als espigons, l’oportunitat per intentar guanyar territori europeu. Un mostra també la incorporació de militars per ajudar en tasques de vigilància.

A mitja tarda, informa EFE, els agents de la Policia Local tallaven els accessos per carretera al Tarajal. Dues desenes de persones van ser rescatades nedant per agents de la patrulla marítima de la Guàrdia Civil. Un marroquí de mitjana edat es va ofegar sense que els intents per reanimar-lo poguessin salvar-lo.

Els migrants es van concentrar a centenars en una nau de recepció del Tarajal, on els que aconsegueixen entrar han de passar una quarantena de prevenció de Covid, però la majoria, segons fonts policials, va sortir i es va escampar per la barriada del Príncipe, principal reducte musulmà de la ciutat. Durant la nit la policia va intervenir en diversos aldarulls entre veïns ceutins i els acabats d’arribar, que van desbordar els carrers.

Interior reforça la vigilància

Espanya i el Marroc tenen acordat un procediment de devolució ràpida de les persones que des del país africà accedeixin nedant a territori espanyol, segons van recordar fonts del Ministeri de l’Interior aquest dilluns a la tarda. L’acord no és vàlid per al cas dels menors no acompanyats.

Les mateixes fonts van informar d’una trobada d’urgència. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va presidir a mitja tarda una reunió de coordinació d’urgència per donar resposta a la situació a Ceuta, a la qual van assistir, entre d’altres, el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez; la sotssecretària del Ministeri de l’Interior, Isabel Goicoechea; el director general de la Policia, Francisco Pardo; la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, i la directora general de Relacions Internacionals i Estrangeria del Ministeri, Elena Garzón

En la reunió es va acordar el reforç immediat de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Ceuta, amb mig centenar d’agents de l’institut armat desplegats als llocs on és més possible el pas a la tanca, i més de 150 policies nacionals, entre antiavalots de les UIP i personal d’Estrangeria, a més d’especialistes d’unitats científiques, ja que, amb tants menors, hi ha centenars d’ossimetries –mesuraments d’ossos, que són preceptives per determinar l’edat– per realitzar i que van començar aquest mateix dilluns.

Mentre es produïa la reunió, els guàrdies civils destacats al litoral ceutí confirmaven al comandament –i aquest, als reunits– que no hi havia ni rastre de patrulleres o llanxes de vigilància o salvament marroquins en aigües del regne alauita, mentre els migrants, agafats a objectes flotants o nedant mig centenar de metres, s’aproximaven a territori espanyol.

La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, va comentar aquest dilluns que no li «consta» que l’ocorregut pugui ser una mesura de pressió del Marroc després que Espanya no informés oficialment el país veí de la presència del líder del Front Polisario Brahim Ghali en un hospital espanyol. Ghali està buscat pel Marroc, i sobre ell té cursat el país magribí una petició de col·laboració a l’Audiència Nacional.

El mar en calma i la marea baixa han facilitat l’entrada multitudinària. Fonts policials adverteixen que més d’un miler de nous immigrants esperen en territori marroquí a poder passar, després que hagi corregut la veu pel Marroc del que ha passat a Ceuta.

«Nosaltres només podíem estar atents per recollir-los del mar quan arribaven, o bé per auxiliar-los, ja que alguns tenien moltes dificultats per nedar», va relatar a EFE un guàrdia civil destinat a Ceuta. L’agent havia sigut testimoni com dos companys rescataven una dona i una nena d’uns deu anys.

Empobrits per la pandèmia

La majoria dels arribats en aquesta allau no han complert encara 30 anys. Són els més joves d’una població durament colpejada per la crisi que castiga el nord del Marroc. A la zona de Castillejos –i també de Nador, a les proximitats de Melilla– milers de famílies van perdre tots els ingressos quan la pandèmia va obligar el Marroc a tancar la frontera, i després d’un any de suspensió de la venda al detall comercial de què vivien, a base de carregar grans paquets de compres des de Ceuta fins a l’interior marroquí.

Mohamed Said, de 17 anys, va explicar a EFE que es va llançar nedant amb un altre company i que ho han fet «perquè al Marroc no tenim absolutament res, ni mascaretes», comentava el jove en una cua a l’entrada de la nau industrial del Tarajal.

La tensió és notable a la ciutat, on nombroses famílies han decidit no enviar els fills a l’escola aquest dimarts. Les forces polítiques locals reclamen al Govern central atenció per a Ceuta, mentre cercles pròxims a Vox contribueixen a la crispació sembrant les seves cadenes de Whatsapp i altres xarxes socials amb missatges que titllen d’«invasió» i de «marxa verda» l’afluència d’immigrants.

Notícies relacionades

Els sindicats policials estan elevant el to de les seves protestes. L’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha difós una nota en què considera que «els guàrdies civils no poden continuar sent escuts humans en aquesta crisi migratòria».

En el cap de setmana del 25 i 26 d’abril, van accedir a la ciutat 149 marroquins, entre els quals, uns 40 menors, també aprofitant el mar en calma entorn de l’espigó del Tarajal. El Marroc va acceptar la devolució de 76 dels immigrants. Agents de la Guàrdia Civil de la ciutat autònoma han reconegut entre els que han arribat aquest dilluns alguns dels joves que van ser tornats fa poc menys d’un mes.