Noves mesures

Restriccions a Catalunya per la Covid: així queden les mesures després dels últims canvis

Es llegeix en minuts

El Periódico

El 9 de maig, amb el final de l’estat d’alarma, decauen algunes de les restriccions vigents a Catalunya, entre les quals el tancament perimetral i el toc de queda. A més, bars i restaurants podran obrir ininterrompudament des de les 07.30 fins a les 23.00 hores. Així mateix, parcs d’atraccions i fires ambulants podran reprendre l’activitat amb un 30% de l’aforament. Es manté, en canvi, el màxim de 6 persones sense límit de bombolles a les reunions socials. No obstant, a partir del 24 de maig, es flexibilitzen algunes d’aquestes mesures. D’aquesta manera, bars i restaurants podran obrir a les 06.00 hores i s’amplien els aforaments dels actes culturals, el comerç i les universitats.

A continuació repassem com queden les mesures de restricció en els diferents àmbits, tant fins al 23 de maig com a partir del 24 de maig.

Mesures en vigor

EDUCACIÓ

Novetat a partir del 24 de maig: L’aforament en tots els cursos universitaris passa del 30% al 50%. Des del 9 de maig, recuperen la presencialitat els nivells educatius reglats de règim especial. Des del 26 d’abril, l’educació postobligatòria –batxillerat i formació professional– funciona ja al 100% amb classes presencials. Des del 8 de març, s’autoritzen les activitats extraescolars als alumnes d’educació secundària, batxillerat i cicles formatius. Fins ara només estaven permeses les extraescolars i activitats esportives en les etapes d’infantil i primària. Des de l’1 de març es permeten les sortides escolars amb pernoctació sempre i quan sigui amb el grup bombolla. L’esport escolar s’equipara a l’esport federat i podrà entrenar en grups de més de 6 persones. Segueix la presencialitat a les aules en etapes d’infantil, primària i secundària.

RESTAURACIÓ

Des del 24 de maig: bars i restaurants podran obrir ja a les 06.00. Fins aleshores, l’horari ininterromput d’obertura és de les 07.30 fins a les 23.00 hores. Des del 26 d’abril estan oberts locals de restauració situats a centres comercials. Restaurants i bars poden obrir amb el 30% de l’aforament a l’interior i del 100% a les terrasses. La distància de seguretat serà de mínim 2 metres entre taules. Les taules seran de màxim 4 persones (6 si són de la mateixa bombolla de convivència).

ESPORT

A partir del 24 de maig, igual que en els actes culturals, es modifica l’aforament d’esdeveniments esportius: tot i que es manté l’aforament del 50%, les xifres màximes d’assistents passen de500 a 1.000 persones en interiors i de 1.000 a 3.000 en exteriors o en recintes amb ventilació forçada. Des del 3 de maig s’autoritzen assemblees de clubs esportius. Des del 15 de març s’autoritza l’esport federat reprendre les competicions per a les categories de menys de 16 anys. A més, es permet la presència de públic en totes aquelles competicions esportives amb seient preassignat, excepte les competicions estatals i internacionals, que tenen prohibicions d’altres organismes. Des del passat 8 de març ja estaven autoritzades les competicions a partir dels 16 anys. Aquestes mesures se sumen a les ja vigents: es permet la reobertura dels vestuaris a gimnasos i centres esportius, sempre mantenint les mesures de seguretat i amb un ús racional. Els gimnasos poden obrir amb el 30% d’aforament i màxim sis persones i ús de mascareta en activitats de grup. Es manté la reobertura de les instal·lacions esportives a l’aire lliure amb el 50% de l’aforament i també a les piscines, encara que estiguin en recintes tancats. Les competicions estatals estan permeses des del 8 de febrer. L’esport escolar s’equipara a l’esport federat, de manera que podran entrenar en grups de més de 6 persones i participar en aquelles competicions autoritzades (de moment només les estatals).

COMERÇ

A partir del 24 de maig, s’amplia l’aforament del comerç: del 30% passa al 50%. Des del 26 d’abril ja no hi havia limitacions de superfície per als comerços, que obren ja amb el 100% de la seva superfície accessible al públic. Des del 15 de març els comerços no essencials, inclosos els que són en centres comercials, ja poden obrir els dissabtes. Així mateix l’horari d’obertura s’amplia fins a les 22.00 hores.

MOBILITAT

S’aixeca el tancament comarcal, el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda nocturn.

Les restriccions a Catalunya, per sectors

-Bars i restaurants

-Gimnasos i piscines

-Centres comercials i botigues

-Cines, teatres i sales de concerts

-Instituts, universitats i extraescolars

Notícies relacionades

-Esport escolar i amateur

-Confinament i toc de queda