Així serà el pla de vacunació per Covid a Catalunya: calendari, grups, tipus de vacuna...

  • Les dosis es posaran als 443 CAP catalans i en 52 espais més que s’han habilitat per això: 46 mitjans i 6 grans

  • A Catalunya s’han aplicat un milió d’injeccions i s’estima que al voltant del 7% de la població ja compta amb almenys una dosi davant el coronavirus

La primera resident en rebre la segona dosi de la vacuna Pfizer a la residencia Mare de Deu de la Merce de Tarragona ha estat Pepita Duch  de 97 anys  que fa 15 anys que resideix al centre  Imatge del 18 de gener del 2021  (Horitzontal) Departament de Salut ACN

La primera resident en rebre la segona dosi de la vacuna Pfizer a la residencia Mare de Deu de la Merce de Tarragona ha estat Pepita Duch de 97 anys que fa 15 anys que resideix al centre Imatge del 18 de gener del 2021 (Horitzontal) Departament de Salut ACN / Departament de Salut

3
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha assegurat que està «preparat» per iniciar la vacunació massiva de tota la població i arribar a un ritme de 500.000 inoculacions setmanals una vegada tinguin les dosis necessàries, per a la qual cosa habilitarà 500 punts d’administració addicionals als centres d’atenció primària (CAP) repartits pel territori.

«Catalunya està preparada per vacunar tota la població», ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha presentat aquest dimarts, juntament amb el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, l’estratègia per a la vacunació massiva, que ha admès que depèn del nombre de vacunes, encara incert, que puguin arribar en les pròximes setmanes.

¿Quan es vacunarà?

La campanya de vacunació amb AstraZeneca es reprèn aquest dimecres a Catalunya i la resta d’autonomies, tal com van acordar aquest dilluns el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes al Consell Interterritorial de Salut. Per gestionar la citació, el Servei Català de Salut enviarà un SMS o trucarà per telèfon al pacient, prioritzant les persones de més edat. El dia i l’hora es concertarà a través de la plataforma web vacunacovidsalut.cat (per accedir-hi, punxeu aquí). El pla de vacunació del Govern espanyol estableix tres etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de dosis. Actualment, la Generalitat està finalitzant la primera etapa (que acaba a finals de mes) i, en paral·lel, ha començat la segona etapa (la segona setmana de febrer). La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que a l’abril arribaran 4,8 milions de dosis de la vacuna de Pfizer, cosa que permetrà agilitar el pla de vacunació. La tercera etapa, prevista inicialment durant l’estiu, servirà per cobrir la resta de grups. És quan es preveu una vacunació massiva de la població.

¿On es vacunarà?

La vacunació es farà als 443 CAP que hi ha a Catalunya. A més, s’han habilitat 46 espais mitjans i 6 espais grans: la Fira de Barcelona, la Fira de Cornellà, el Pavelló de Sabadell (Vallès Occidental), el Pavelló 11 de Setembre de Lleida, el Palau Firal de Girona i un altre espai al Camp de Tarragona encara pendent de concretar, segons Salut. Els centres d’atenció primària tenen capacitat per vacunar unes 200.000 persones a la setmana, que són les que es vacunen en època de la grip. Als 52 espais addicionals, s’espera inocular unes 300.000 dosis a la setmana.

¿Es posaran dosis per Setmana Santa?

La setmana que ve arribaran a Catalunya 120.000 injeccions de Pfizer i la següent, la del 5 d’abril, se’n rebran 195.000 de la mateixa companyia farmacèutica. El pla del Govern, segons ha explicat el vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, és distribuir les dosis «molt ràpidament» per administrar-les durant tres dies feiners de treball intens, però es continuaran administrant dosis divendres i dissabte de Setmana Santa si és necessari.

¿Quina és l’estratègia de vacunació?

L’objectiu de la campanya de vacunació és arribar al 70% de la població per arribar a la immunitat de grup, però el Govern es queixa de les incidències en el compliment de les entregues de vacuna després de 12 setmanes de campanya i ha emplaçat l’Estat i la Unió Europea (UE) a «resoldre els problemes amb la indústria farmacèutica», en paraules d’Aragonès.

¿Quants catalans estan ja vacunats?

A Catalunya, on ja s’han aplicat un milió d’injeccions, s’estima que al voltant del 7% de la població ja compta amb almenys una dosi davant el coronavirus. El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha detallat que s’ha vacunat el 30% de les persones de 80 anys o més –118.000 persones– i ha previst, tenint en compte que han de passar tres setmanes entre la primera i la segona dosi, que acabaran aquesta franja d’edat a mitjans de maig. A més, estan citant al voltant de 245.000 persones d’entre 60 i 65 anys, tant de professionals essencials com de la població general, per a l’administració d’AstraZeneca en les pròximes setmanes, cosa que representa el 50% d’aquesta franja d’edat. Catalunya, on ja s’han aplicat un milió d’injeccions, s’estima que al voltant del 7% de la població ja compta amb almenys una dosi davant el coronavirus