La població vacunada dels EUA podrà anar sense mascareta en la majoria d’espais tancats

  • La recomanació dels Centres per a la Prevenció i el Control de Malalties (CDC) es llança davant el creixent nombre de persones vacunades i la disminució dels casos de Covid-19.

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels EUA (CDC, en anglès) van concloure aquest dijous que la població vacunada del país pot anar sense mascareta en la majoria d’espais tancats, tot i que l’hauran de mantenir en llocs amb multituds, com avions, autobusos i hospitals. 

La directora dels CDC, Rochelle Walensky, va anunciar el canvi de regles en una roda de premsa en la qual va explicar que les autoritats sanitàries han pres la seva decisió partint d’estudis que proven l’efectivitat de la vacuna contra la Covid-19. 

L’anunci significa que les persones completament vacunades podran tornar a una vida gairebé normal, sense haver de portar mascareta o guardar una distància social en la majoria d’espais exteriors i interiors.

La mesura, a més, podria animar els més reticents a la vacunació, mostrant-los els seus efectes clarament beneficiosos.

Els Centres per a la Prevenció i el Control de Malalties (CDC), l’agència de salut pública líder als Estats Units, ja recomanava que les persones vacunades no utilitzin mascareta a l’aire lliure o en interiors quan estiguin en grups petits amb altres persones vacunades i ara ha fet un pas més endavant al suggerir que en la major part de casos sigui així.

El president, Joe Biden, que va fixar el 4 de juliol perquè el 70% dels adults nord-americans hagin rebut almenys una dosi, va dir dijous en una reunió amb els governadors que «aviat» arribarien mesures més lleugeres.

Fins ara, al voltant del 59% dels adults han rebut almenys una dosi, i el país registra al voltant de 38. 000 nous casos de Covid-19 cada dia, o 11 casos per 100.000 persones, una taxa que continua disminuint.

«Aquells que ja estan completament vacunats poden utilitzar una mascareta com a signe de solidaritat o simbòlicament, però no beneficia a ningú més», va dir Vinay Prasad, epidemiòleg de la Universitat de Califòrnia a San Francisco (UCSF).

Per ells, «existeix una probabilitat increïblement baixa que una infecció pugui detectar-se mitjançant una prova de PCR, i molt menys transmetre’s a algú», afegeix.

Vacunats que s’infecten, només el 0,009%

Les autoritats sanitàries inicialment es van mostrar cauteloses sobre la capacitat de les vacunes per aturar la transmissió, ja que els assajos clínics només havien demostrat la seva efectivitat davant casos simptomàtics, sense descartar la possibilitat d’infeccions sense manifestacions de la malaltia (febre, etc.).

Però les dades acumulades al món real han demostrat que, com van predir molts immunòlegs, les vacunes també són molt efectives contra els casos asimptomàtics, diu Monica Gandhi, professora de malalties infeccioses a la Universitat de Califòrnia a San Francisco.

Un estudi entre treballadors de la salut a la Gran Bretanya va mostrar una reducció del 86% en els casos asimptomàtics després de dues dosis de la vacuna de Pfizer. I un gran estudi realitzat entre la població israeliana va mostrar una eficiència del 94%.

Segons les dades dels CDC a finals d’abril, al voltant de 9.000 dels 95 milions de persones vacunades encara estaven infectades amb el virus, el 0,009%. Les taxes d’hospitalització i mort van ser 0,0009% i 0,0001% respectivament.

I fins i tot quan ocorre un cas en una persona vacunada, la investigació israeliana mostra quela càrrega viral al nas és molt baixa, presumiblement massa per infectar una altra persona.

«La mascareta és una eina i les vacunes són la solució», diu Monica Gandhi, que ha escrit extensament sobre la importància de la mascareta durant la pandèmia i va ser una de les primeres a promoure’n l’ús universal als Estats Units.

«Una eina ja no és útil una vegada que es té la solució, per això, quan arribem a un cert nivell d’immunització, ja no serà necessària», diu ella.

Regles del joc

Una altra bona raó per relaxar aquestes restriccions és motivar les persones que dubten a arremangar-se per rebre la injecció, diu Angela Rasmussen, de l’Organització de Vacunes i Malalties Infeccioses del Canadà.

Un tema que s’està tornant crucial als Estats Units, on la taxa de vacunació diària ha caigut des d’un pic arribat a l’abril, i on l’oferta supera ara la demanda.

Notícies relacionades

Però ella i altres experts creuen que la mascareta continuarà sent una elecció personal i que encara serà intel·ligent utilitzar-la per a les persones grans que també tenen factors de risc.

Segons Amesh Adalja, que treballa en mesures antipandèmiques al Johns Hopkins Center, l’ús de la mascareta pot tornar-se estacional. «Els Estats Units es convertiran en una societat amb moltes més mascaretes, especialment durant la temporada de grip, en espais tancats i al transport», prediu.