Amb l’acabament de l’estat d’alarma

L’OCU demana al Govern que la mascareta no sigui obligatòria a l’aire lliure a partir de dilluns

També reclama que es normalitzi el règim de visites a les residències i centres de gent gran

1
Es llegeix en minuts

L’OCU ha demanat al Govern i les comunitats autònomes que no sigui obligatòria la mascareta a l’aire lliure, llevat de circumstàncies en les quals es produeixi un contacte estret amb altres persones i no pugui garantir-se la distància de seguretat, a partir del dia 9 de maig, quan decaurà l’estat d’alarma.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ho reclama perquè, segons el seu parer, l’obligatorietat constant és una mesura «poc eficaç en el moment actual i que causa fatiga en els ciutadans amb un resultat contraproduent».

L’OCU considera que l’evidència científica acumulada des de l’inici de la pandèmia fa necessari «replantejar algunes de les mesures de prevenció que van ser plantejades en un moment en què la incertesa sobre la transmissió de la infecció era més gran».

Per a l’organització en aquests moments s’ha de posar èmfasi en les mesures de protecció a l’interior dels espais públics compartits, en les quals s’ha de garantir una adequada ventilació i obligar a l’ús de mascareta, i no tant en espais a l’aire lliure on la probabilitat de contagi si es mantenen les distàncies de seguretat «és mínima».

Les visites a les residències

Per això, creu que s’han de focalitzar ara les recomanacions a la població en la limitació d’aforaments, les activitats en interiors i les que tenen un risc alt de transmissió.

Notícies relacionades

També veu oportú que el Govern marqui unes directrius clares en relació amb les persones vacunades i que puguin acreditar que han passat la infecció quant a la seva obligació de complir aquesta i altres determinades restriccions, en especial aquelles relacionades amb la mobilitat.

Reclama, finalment, que es normalitzi el règim de visites a les residències i centres de gent gran tenint en compte que ja s’ha portat a terme la vacunació de la pràctica totalitat dels residents, usuaris i treballadors, perquè –argumenta– «aquestes visites són fonamentals per mantenir tant l’estat anímic com la capacitat cognitiva dels residents i donen tranquil·litat als seus familiars».