Campanya de vacunació massiva

Els EUA relaxen les normes sobre l’ús de la mascareta per als vacunats

  • Les noves recomanacions permeten als vacunats fer activitats a l’aire lliure sense la protecció facial

  • Biden es congratula dels «enormes progressos», però demana als nord-americans que no abaixin la guàrdia

Els EUA relaxen les normes sobre l’ús de la mascareta per als vacunats
1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els nord-americans completament vacunats de la Covid-19 no hauran de portar la mascareta a l’aire lliure llevat que es trobin en espais freqüentats i envoltats de desconeguts. Aquesta és la nova recomanació emesa aquest dimarts pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), que han fet un pas més per acostar el país a la normalitat davant el progrés d’una campanya de vacunació que ha servit perquè el 52% de la població adultarebi almenys una dosi de la profilaxi contra el coronavirus. La nova normativa, que no passa de ser una recomanació, també autoritza les persones no vacunades a prescindir de la protecció al passejar, sortir a córrer o amb bicicleta amb membres del nucli familiar.

Més d’una dotzena d’estats, gairebé tots republicans, ja han aixecat el mandat d’obligatorietat de la mascareta, però els CDC tendeixen a ser bastant més conservadors en les recomanacions. Aquesta nova actualització permet als vacunats fer activitats a l’aire lliure sense mascareta al costat de membres del seu nucli familiar, menjar a les terrasses dels restaurants o reunir-se amb petits grups d’amics. L’excepció són els grans esdeveniments, esportius, culturals o lúdics, on es manté la prescripció de la mascareta com a precaució davant les noves variants més contagioses del virus.

Biden demana al país que no abaixi la guàrdia

Notícies relacionades

«Tot i que queda encara molta feina per fer en aquesta lluita, hem fet enormes progressos», va afirmar el president Joe Biden al pronunciar-se sobre les noves mesures. El demòcrata va recordar que el 68% dels més grans de 65 ja estan completament vacunats i que les morts en aquest grup de població han caigut el 80%. «La probabilitat de contraure el virus o transmetre’l entre persones vacunades en espais oberts és extremadament baixa», va afegir abans d’animar el país a vacunar-se i de demanar-li que no abaixi del tot la guàrdia.

Un estudi publicat al novembre a la revista ‘Journal of Infectious Deseases’ va concloure que menys del 10% de les infeccions de la Covid-19 es produeixen a l’aire lliure, mentre que la probabilitat de contraure’l en espais tancats és gairebé 19 vegades més alta.