Reobertura gradual

Així hauran de funcionar les discoteques de Catalunya quan reobri l’oci nocturn

  • Els grans locals d’oci nocturn hauran de tenir venda anticipada d’entrades, la pista estarà perimetrada i no s’hi podrà consumir

3
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Procicat ha donat el vistiplau al pla de reobertura de l’oci nocturn, que contempla la tornada de les activitats recreatives musicals vinculades a l’oci nocturn i mesures generals per a l’obertura de locals i establiments que funcionin com a discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacles, bars musicals o karaokes, un sector rellevant en l’economia catalana i la vida social que ha quedat durament afectat per les restriccions aplicades per contenir l’epidèmia de Covid a Catalunya.

Es tracta d’un primer pas per a la reactivació, tot i que el Govern té per endavant mirar de pactar amb el sector els horaris i aforaments per a les diferents fases de reobertura, com va passar amb l’hostaleria. Les patronals, no obstant, confien que juntament amb les proves pilot marquin la llum al final del túnel després de 14 mesos d’aturada.

El protocol indica, per exemple, els requeriments a seguir en el control d’accés i en la gestió de les zones de ball, en cas que n’hi hagi. També dona les pautes de les mesures d’higiene, neteja i desinfecció necessàries, i els requisits relatius en la ventilació i funcionament dels sistemes de climatització als locals que realitzin aquestes activitats.

Venda anticipada d’entrades

Quant als control d’accés, per exemple, els locals amb un aforament superior a 500 persones hauran de tenir, obligatòriament, un sistema de venda anticipada i nominativa d’entrades, per facilitar el seguiment de contagis en els assistents en cas de rebrot.

Quant a l’ús de les pistes de ball, en locals amb aforament superior a 500 persones, la pista estarà perimetrada, amb un punt d’entrada i un de sortida. A més, independentment de l’aforament, serà obligatori portar la mascareta correctament posada i no consumir.

Cues amb mascaretes

A més, haurà de tenir també un control telemàtic que ha d’incorporar informació sobre la disponibilitat de l’aforament, per evitar aglomeracions en els accessos als locals i aplicar mecanismes per garantir que, en cas de produir-s’hi cues, es mantingui la distància de seguretat a l’exterior del local i s’utilitzi obligatòriament la mascareta mentre s’estigui fent la cua. En cas que l’aforament del local sigui més petit, serà recomanable, però no obligatori.

No obstant, el pla no contempla quin serà aquest aforament ni quan es començarà la reobertura, dos aspectes clau que s’aniran delimitant en funció de les proves pilot que es facin, similars a la que es va fer amb el concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi.

Sense estris d’ús comú

Amb referència al servei de barra, s’ha de garantir la distància interpersonal i eliminar tots els estris de les barres o de les taules que puguin ser d’ús comú o compartit. Els clients hauran de portar permanentment posada la mascareta i només se la podran treure per beure o menjar.

Notícies relacionades

Finalment, serà necessari intensificar les activitats de neteja i desinfecció,i que es disposi d’un protocol adaptat en funció de l’aforament, la freqüència de trànsit o ocupació, els tipus d’activitats i els usos de cada local. També s’haurà de garantir la renovació dels fluxos de l’aire amb sistemes de ventilació, així com mantenir el màxim aire exterior als locals, mitjançant ventilació natural i/o amb sistemes de ventilació i climatització.

Ventilar els espais

De fet, on només es disposi de ventilació natural caldrà maximitzar el cabal de ventilació obrint les finestres i les portes: així, es recomana ventilar els espais amb la freqüència més gran possible i, com a mínim, tres vegades al dia durant 10 minuts, així com començar la ventilació dues hores abans de l’obertura del local i mantenir-la una hora després del tancament.

Temes:

Coronavirus