Pandèmia de la Covid

Les Falles tornen l’1 de setembre amb ofrena diversos dies i ‘cremà’ el 5

Hi haurà activitat al carrer en funció de la situació sanitària del moment

  • Si així ho ratifica l’assemblea de presidents d’aquest dimecres

4
Es llegeix en minuts

Les Falles ja tenen calendari per a la seva tornada. A València, si així ho ratifica l’assemblea de presidents d’aquest dimecres, de l’1 al 5 de setembre. A la resta de poblacions, cadascú haurà de prendre dues decisions: primer, si les celebra; segon, en quines dates. Hi ha una excepció important als últims esdeveniments: la finestra no serà només setembre, sinó que hi ha de marge fins al 31 de desembre. Tot i que resulta obvi que demorar-ho juga en contra a l’acostar-se inexorablement la següent cita, la de març del 2022.

No s’han contemplat excepcions que es volien plantejar, com eren casos com els de Burriana, Gandia o Sagunt, per als quals es demanava celebrar-les al juliol i convertir-los en una primera experiència.

D’aquesta forma, les Falles del 2021 tindran un programa d’activitat que estarà condicionada a les normes superiors que regiran cada activitat dels ciutadans arribat aquest moment.

Taules al carrer i música

Dit d’una altra forma: s’habilitarà espai públic perquè les falles puguin posar cadires, taules i rafals (tret que alguna sigui tan agosarada de posar-hi carpa). I l’aforament i el nombre de comensals per taula serà el que regeixi per a l’hostaleria.

Els esdeveniments musicals seran els mateixos que estiguin autoritzats en qualsevol altre context que hi hagi en aquell moment. Això vol dir que no es compta amb les grans revetlles, però sí amb concerts asseguts, ‘play back’, acústics, monòlegs o similar.

L’hora de tancament serà la que estigui marcada per a la resta de la societat (tret que les coses vagin tan bé que hagi d’estar regulat per bàndol).

Hi haurà un programa de festejos, que s’anirà desenvolupant així que arribi el moment. «Segons les limitacions que tinguem en cada moment», va assegurar el regidor Carlos Galiana.

Ofrena estesa

El cas més urgent és l’ofrena. N’hi haurà. «És indispensable. Les limitacions dependran de les que hi hagi en cada moment. A la Missa d’Infants hem mostrat com es poden organitzar actes amb control». No serà una ofrena com les convencionals: es desdoblarà en més sessions i dies, tenint en compte que no s’hi espera tanta aglomeració de visitants i que, per exemple, els matins estan habilitats al no haver-hi ‘mascletà’ a la plaça de l’ajuntament. A més que s’han d’evitar les hores de més insolació, que al setembre continuen sent rigoroses.

Pirotècnia descentralizadaNo hi haurà ‘mascletà’ a la plaça de l’ajuntament. Però sí que es dispararà de forma descentralitzada, a la qual cosa s’ha d’afegir el que contractin les comissions. Està encara per polir.

Hi haurà cercaviles si aleshores es poden fer. Es creu que no hi haurà problema. L’estiu i tardor passats ja les feien els músics.

Les visites a les falles (especialment les grans) estaran sotmeses als controls d’aforament que hi hagi en aquell moment.

Es veuran falles a l’agost

La ‘plantà’ començarà en l’últim terç d’agost. De tal manera que, tot i que les Falles estan plantejades de l’1 al 5, hi haurà moviment des de, aproximadament, el 20 d’agost. I la nit del 31 d’agost es considerarà l’arrencada amb el sopar de la ‘plantà’ infantil.

Hi haurà Exposició del Ninot

Prèviament, també se celebrarà l’Exposició del Ninot, que bé podria anar a parar al juliol, tenint en compte que l’agost és poc hàbil, a l’estar reglades les exposicions d’art.

A partir d’ara, tal com va explicar el president de la Interagrupació, Guillermo Serrano, «cada acte ha de ser validat per la conselleria. Les propostes les tenen i els tècnics ho hauran de validar tot, amb mesures, distàncies... i nosaltres, complir-les».

«A diferència de l’estiu passat, ara tenim ja la vacuna. És veritat que l’agost de l’any passat hi va haver repunt, però ara juguem amb el fet que en l’última setmana d’agost tindrem dos milions més de vacunes fetes. N’hi pot haver, però tots hem dit que no tenim boles de vidre. I a Sanitat no compten que sigui un repunt greu. En qualsevol cas, hi haurà una actualització permanent».

«Queden quatre mesos. No podem parlar de com serà encara. Ara ja podem somriure. Continuem sent responsables, confiem que la vacunació continuï i que, per fi, arribi el setembre i arribem al 2022 amb gairebé plena normalitat».

Notícies relacionades

Sanitat ha justificat la remissió al segon semestre en la necessitat de tenir la situació controlada. Des de la conselleria s’ha mantingut el setembre com a data més pròxima «perquè garanteix un marge de temps important i més possibilitats de controlar la pandèmia amb l’augment de la vacunació en els pròxims dos mesos», en paraules d’Ana Barceló.

Aquest calendari afecta també les Fogueres d’Alacant, que hauran de buscar lloc, si es decideixen a plantar, després de les Falles.