Després de decaure l’estat d’alarma

El Govern s’obre ara a realitzar «canvis legals» per afrontar la pandèmia si el Suprem no avala les autonomies

  • El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha deixat la porta entreoberta a la possibilitat que l’Executiu realitzi modificacions legals addicionals que siguin proposades a les Corts

  • Ha recordat que els governs autonòmics tenen la possibilitat de sol·licitar la declaració de l’estat d’alarma per al seu territori

El Govern s’obre ara a realitzar «canvis legals» per afrontar la pandèmia si el Suprem no avala les autonomies
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern ha obert la possibilitat aquest dilluns de «realitzar canvis legals addicionals» perquè les comunitats autònomes puguin afrontar la pandèmia després de l’estat d’alarma si «es desprèn la necessitat» de les resolucions del Tribunal Suprem, l’encarregat d’unificar criteris per a tot el país.

Així ho ha expressat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en una tribuna publicada al diari ‘El País’, en què ha defensat que és «raonable que si hi ha disparitat de criteris» sigui l’alt tribunal el que «marqui la pauta comuna». «¿Qui si no ho ha de fer?», s’ha preguntat.

Amb tot, Campo ha deixat la porta entreoberta a la possibilitat que l’Executiu realitzi modificacions legals addicionals que siguin proposades a les Corts, com ha demanat el Partit Popular, que sol·licitava un pla jurídic alternatiu davant el final de l’estat d’alarma el 9 de maig.

Així mateix, el titular de Justícia ha recordat que els governs autonòmics tenen la possibilitat de sol·licitar la declaració de l’estat d’alarma per al seu territori. «Una possibilitat específicament prevista» en la «legislació» que el Govern «ja s’ha compromès a recolzar», ha assenyalat.

En aquesta línia, Campo ha deixat clar que ara com ara no hi ha «ni jutges governant, ni abandó de responsabilitats o abandonament dels governs autonòmics». «El que hi ha, simplement, és una bona notícia. Sortim de l’excepcionalitat, perquè la situació sanitària ho permet, i tornem a normes ordinàries del nostre Estat de dret», ha afirmat.

Notícies relacionades

Així, el ministre ha lamentat que l’oposició hagi «jugat en tots aquests mesos a la contra», utilitzant «la pandèmia com a oportunitat per a l’atac polític permanent». «Però la irresponsabilitat i la deslleialtat de l’oposició no eximeixen de responsabilitat el Govern. El dret d’excepció només s’ha de mantenir el temps que resulti absolutament imprescindible», ha afegit.

Amb tot, i malgrat obrir-se a canvis legislatius, Campo ha insistit que els presidents autonòmics compten amb prou» «mecanismes en l’ordenament jurídic per afrontar «la fase de la pandèmia» actual. «Aquesta normalitat passa perquè les autoritats tornin a exercir, fora ja de l’estat d’alarma, les seves competències en salut pública», ha conclòs.