Reunió del Procicat

Catalunya desplegarà dissabte a la nit un dispositiu policial similar al de la nit de Cap d’Any

  • Els Mossos intensificaran els controls d’alcoholèmia i de drogues, així com la vigilància en zones públiques i parcs naturals

  • L’Ajuntament de Barcelona augmentarà en un 30% el nombre d’agents de la Guàrdia Urbana per a aquest cap de setmana

  • El TSJC avala el límit de sis persones en les reunions socials i l’aforament del 50% en actes religiosos

  • El comerç podrà obrir fins a les 22.00 h i cines i teatres, fins a les 23.00 h

  • Les mesures es mantindran durant 15 dies, fins al 23 de maig

Catalunya desplegarà dissabte a la nit un dispositiu policial similar al de la nit de Cap d’Any
6
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya desplegarà a tot el territori, a partir de les 00.01 hores de diumenge (moment en què decaurà l’estat d’alarma i, amb decaïment de l’estat d’alarma, el toc de queda i el tancament perimetral de la comunitat) i fins a les 8 hores, un dispositiu policial «molt similar» al de la nit de Sant Joan o de Cap d’any, segons ha explicat el comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, en roda de premsa del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat).

L’última nit de toc de queda serà la d’aquest dissabte 8 de maig. A les 22 hores, com s’ha anat fent des de l’octubre, la ciutadania haurà d’estar a casa seva. Però dues hores després, a les 00.00 de diumenge, acabarà l’estat d’alarma i, amb el decaïment de l’estat d’alarma, la seva restricció estella: el confinament nocturn, una mesura «molt eficaç però molt restrictiva», segons ha valorat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. La Generalitat espera, a partir de la mitjanit de diumenge, un «increment de persones i vehicles del territori», en paraules de Molinero, que surtin a celebrar el final de l’estat d’alarma. Interior preveu, per a aquest cap de setmana, un augment d’entre un 10% i un 12% respecte a l’anterior.

Per això els Mossos d’Esquadra han dissenyat un dispositiu policial que «garanteixi» la «seguretat» de les persones i eviti les «aglomeracions» en espais públics. Aquest dispositiu té quatre objectius. El primer, reforçar els mecanismes de col·laboració amb altres cossos policials. El segon, garantir la seguretat del trànsit a la carretera incrementant els controls d’alcoholèmia i de drogues. El tercer, més control policial a les places i zones públiques: «Es manté el límit de sis persones en reunions públiques i privades i la prohibició de consum d’alcohol a la via pública», ha recordat Molinero. El quart, reforçar la vigilància als parcs naturals per fer front a una «presència massiva» de gent que aprofitarà no només el final de l’estat d’alarma, sinó el bon temps previst per al cap de setmana.

Més d’agents de la Urbana

Els Mossos es coordinaran amb les policies locals per controlar aquesta primera nit sense toc de queda. L’intendent major de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, ha detallat que el cos municipal de la capital catalana ha activat un 30% més d’agents.

«Apel·lem al civisme de les persones, dissabte a partir de la mitjanit podran desplaçar-se per la via pública però recordem que els bars i discoteques estaran tancats. Tot estarà tancat», remarca el regidor Albert Batlle, responsable de seguretat del consistori d’Ada Colau.

Tant Batlle com Velázquez han demanat «un punt de contenció» i han recordat que la d’aquest dissabte serà només la primera nit i que en vindran més. «No fa falta cremar-ho aquest dissabte i col·lapsar les centraletes de telèfon amb trucades de veïns molestos», ha raonat el regidor.

Màxim sis persones

El Govern ha anunciat que les noves restriccions a Catalunya, una vegada decaigui l’estat d’alarma aquest diumenge, 9 de maig, entraran en vigor i es prorrogaran 15 dies, fins al 23 de maig, quan es realitzarà una nova revisió de les mesures.

Aquestes mesures són dues: la limitació de reunions socials i familiars a un màxim de sis persones, tant a l’exterior com a l’interior (afecta el dret de reunió), i l’aforament del 50% en els actes religiosos i cerimònies civils (dret al culte). L’anunci s’ha produït minuts després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagués avalat les dues mesures que afecten els drets de les persones i que, sense estat d’alarma, requereixen aval judicial.

Totes aquestes noves mesures es justifiquen, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè «les dades epidemiològiques indiquen que Catalunya va pel bon camí», mentre «la vacunació està agafant un molt bon ritme». La Conselleria de Salut ja ha posat tres milions de vacunes, cosa que ha permès que, en el dia d’avui, un 75% dels més grans de 60 anys ja tinguin almenys una dosi.

Novetats del Procicat

Al marge d’aquests dos punts que requereixen el vistiplau de la justícia, el Govern ja ha anat avançant aquests dies algunes de les novetats en el panorama de restriccions. Així, al marge que decau el toc de queda i el tancament perimetral de Catalunya a les 0.00 hores del 9-M, bars i restaurants podran obrir ininterrompudament fins a les 23.00 hores, el comerç podrà estar obert fins a les 22.00 h i els actes esportius i culturals podran realitzar-se fins a les 23.00 hores.

A més, els parcs d’atraccions reobren amb un aforament del 30% i es recupera la presencialitat en els nivells educatius reglats de règim especial. Per la seva banda, l’aforament dels centres cívics en els quals es realitzaven activitats amb persones grans augmenta al 50% sempre que s’asseguri una bona ventilació.

Un altre assumpte sobre la taula del Procicat, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, és l’ampliació progressiva dels aforaments, pròxim pas de la desescalada una vegada entrin en vigor les mesures proposades aquest divendres. No obstant, en una entrevista a Catalunya Ràdio, la consellera s’ha mostrat aquest matí partidària d’interrompre les obertures: «Sabem que tothom té moltes ganes de tot però intentem no fer-ho de cop».

Vergés ha defensat la progressivitat en la reobertura perquè, en un moment en què «s’ha reduït el risc de descontrol» de l’epidèmia, cal «fer passos ferms i consolidar els canvis» abans de plantejar-se aplicar noves relaxacions. En aquest context, ha explicat que l’aforament en la cultura (al 50%) i mantindrà com a mínim dues setmanes més. «Preveiem continuar fent obertures progressives, com estem fent des del febrer, i consolidar-les. L’escenari a partir d’aquest diumenge es notarà, però hem d’anar veient la progressivitat, que ens permetrà consolidar aquestes obertures», ha dit.

Vergés, a més, ha insistit que als restaurants es manté el màxim de quatre persones per taula, a excepció de si és una bombolla de convivència.

El sector que ho té més difícil, ha reconegut, és el de l’oci nocturn, al qual no pot encara aventurar un calendari de retorn a l’activitat perquè seria «molt agosarat». Ha recordat que aquest tancament continua amb una ordre ministerial en l’àmbitl estatal i creu que la reobertura «requerirà molt treball».

Vacunació en empreses

Notícies relacionades

També s’ha referit a la vacunació a les empreses, i ha explicat que no serà una estratègia general, sinó que es farà «en paral·lel» a l’estratègia per edats i en casos concrets de grans empreses, que concentren moltes persones. «És veritat que hi ha certs llocs amb molta gent agrupada que potser ens pot interessar dirigir-nos-hi, però no aniran abans empreses que edats de població en general», ha concretat. «És molt més àgil» contactar amb la ciutadania a través del sistema que ja està muntat.

Malgrat la caiguda de l’estat d’alarma, la consellera ha detallat que seguirà actiu el Procicat, que cada setmana es pronunciarà després de les reunions amb els diferents sectors.