Escenari sense precedents

Policia expectant davant la primera nit sense toc de queda

  • Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona anunciaran aquest divendres el dispositiu conjunt que desplegaran la matinada del 9 de maig

Policia expectant davant la primera nit sense toc de queda
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La de dissabte serà una nit estranya». Hi coincideixen tant fonts de la Conselleria d’Interior com de l’Ajuntament de Barcelona. No hi ha precedents d’un cas similar del qual es puguin recuperar aprenentatges. A les 22.00 hores del 8 de maig començarà l’última nit amb toc de queda decretat a Catalunya amb el segon estat d’alarma vigent des d’octubre del 2020. Però dues hores després, a les 00.00 hores del 9 de maig, el ciutadà tindrà permís per tornar al carrer. La inquietud que aquests dies acompanya els cossos policials –tant dels Mossos d’Esquadra com de les policies locals– és saber com reaccionarà la gent: ¿sortirà a celebrar la recuperada llibertat nocturna i es multiplicaran els ‘botellons’ massius o es quedarà a casa conscient que el final de la pandèmia és més a prop però encara no ha arribat?

Notícies relacionades

Precedents exactes al que es viurà a Catalunya l’estranya nit de dissabte –i en altres comunitats autònomes amb restriccions similars a les catalanes durant aquests mesos– no n’hi ha, però sí que està fresca en la memòria de la conselleria la resposta dels ciutadans a la desescalada del primer estat d’alarma, la primavera passada. També llavors semblava que, després de dos mesos de tancament total, la societat reaccionaria com el xampany d’una ampolla destapada després d’agitar-la. «I va prevaldre el sentit de la responsabilitat», remarquen. «Creiem que les persones han integrat la complexitat de la crisi sanitària actual i que tornaran a demostrar que són assenyades», raonen.

Dispositiu conjunt

Aquest divendres, responsables dels Mossos i de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) compareixeran en roda de premsa per informar sobre el dispositiu que la policia autonòmica en col·laboració amb les locals desplegaran conjuntament durant la nit de dissabte per controlar el compliment de les mesures sanitàries que segueixen vigents, que són gairebé totes. És «probable» que molts joves les hagin oblidat al sortir diumenge a la matinada al carrer, en les primeres hores posteriors al toc de queda. Però el Procicat, per evitar el contagi d’un coronavirus que només a Catalunya ha matat més de 20.000 persones, manté activa la prohibició de reunir-se en grups superiors a les sis persones i l’obligatorietat d’utilitzar mascareta o mantenir una distància prudencial de metro i mig entre ciutadans. La tasca dels agents desplegats durant aquesta nit serà recordar aquestes restriccions. I si descobreixen ‘botellons’ amb participants que desafien conscientment les mesures de seguretat, tocarà sancionar-los.