El camí de la normalitat

Final del toc de queda: Ansiosos per la Nit de Cap d’Any a la primavera

  • Els joves (i no tan joves) es preparen per sortir de festa dissabte, quan acaba el toc de queda a Catalunya.

  • Alguns opten per ‘quedades en vivendes, d’altres prendran alcohol a l’aire lliure, després de sis mesos de tancament.

Final del toc de queda: Ansiosos per la Nit de Cap d’Any a la primavera
4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els grups de Whatsapp treuen fum. «¿Què fem aquest cap de setmana?», suggereixen molts dels missatges. D’altres, directament, comparteixen les notícies i enllaços del Procicat. «¡Que ja podem sortir a la nit!», exclamen. És cert que malgrat les restriccions sanitàries, les festes i les trobades per esquivar-les al llarg de l’any han sigut freqüents. Tanmateix, el final del toc de queda la mitjanit de dissabte ha activat totes les alarmes. «Això serà un desfasament», explica una noia d’uns trenta anys que acaba de descobrir que dissabte a la nit podrà sortir al carrer sense cap tipus de por. La nit es planteja com si fos una Nit de Cap d’Any, però sense discoteques i millors temperatures.

Són les 11 del matí a la taula d’una terrassa de la plaça Castillejos, al Raval de Barcelona. Aquella hora en què uns fan el cafè i els altres ja canvien a la cervesa. Són set, i tots estudien al campus de la Universitat de Barcelona. Se’ls il·lumina la cara quan descobreixen que sí, que aquest dissabte a les 12 de la nit, poden sortir al carrer sense cap tipus de rubor. «Alguna cosa s’havia comentat al grup de Whatsapp, però no sabia si m’estaven estafant», explica una noia. ¿I què fareu? «¡Copeig segur!», respon a crits un jove de les Balears que viu en una residència d’estudiants. La mateixa que va patir un brot de coronavirus al setembre i on assumeix que durant els últims mesos ha presenciat festes de més de 30 persones en una o diverses habitacions. «Ara ja no ens en haurem d’amagar», afegeix.

«Jo, de sortir, sortiré segur. Ara estic pensat el que compraré», explica A., un jove de 23 anys del Maresme que estudia Filosofia. «El pla serà fer una festeta i sopar a casa fins a la mitjanit, anar escalfant motors, i després sortir a cremar la nit en algun descampat», assumeix amb un somriure. ¿Comprar què? L’alcohol i la marihuana es donen per fet. Però el noi s’està plantejant adquirir LSD, èxtasi o algun tipus d’amfetamines. «És una nit especial», addueix.

«Sortiré, ni que sigui a caminar pel carrer»

Els seus companys, que beuen cervesa al campus del Raval, no s’estranyen d’aquestes afirmacions. De sortir, sortiran tots, el problema és que molts tenen la setmana que ve moltes entregues i treballs per fer. «És que ens ho fan expressament», es queixa una jove. «Tinc un dilema: sé que es liarà la de déu, i si no surto aquesta vegada potser ens tornen a posar restriccions i ja no sé quan podrem tornar a sortir al carrer de nit, però en realitat m’agradaria esperar unes setmanes i poder estudiar». Roger, un estudiant d’Història, ho té claríssim. «De sortir, sortiré. Ni que sigui a caminar pel carrer. És que portem sis mesos tancats a casa», explica. Una de les seves companyes té més dubtes. La seva mare treballa en una uci. «Si ho faig després m’hauré d’aïllar», explica.

«Em sembla una broma. ¿De veritat que podrem sortir a partir de les 12? Això semblarà Cap d’Any. La gent sopant a casa per prendre el raïm, i després a sortir, ¿no?», es pregunta l’Alex, un jove de 22 anys que regenta una botiga de moda al Raval. «Jo encara no sé el que faré, però s’haurà aprofitar-ho, és clar», assumeix amb un mig somriure. «Ja et dic jo el que passarà. Que l’estat d’alarma canviarà per ser l’estat d’armar-la», diu rient l’Albert, un d’uns 20 anys de La Torrassa (L’Hospitalet). «La gent es mor de ganes de celebrar que és lliure. La nit començarà amb molt alcohol i acabarà amb vòmits», resumeix el jove. Els seus amics el miren i assenteixen amb el cap.

Notícies relacionades

«Estar a casa a les 10 és molt trist», explica una jove de 20 anys que prefereix no dir el nom. «Jo sortiré de casa segur», afegeix. Una amiga amb qui comparteix terrassa fa broma. «Acabaràs borratxa fent voltes pel carrer», li deixa anar entre rialles. «Doncs segurament», assumeix. «Estic molt farta d’estar prenent alguna cosa a la plaça del Sol i estar patint per l’hora, de marxar corrents a les 10, i acabar borratxa a sopar amb els meus pares. Al final t’acabes cremant molt, i el que ens toca ara és fer això», es queixa.

Molts suposen que compraran les begudes a última hora, i que les botigues acabaran buides. Igual que es van omplir les terrasses dels bars els primers dies que van poder reobrir. Els qui disposen de casa pròpia intueixen que celebraran la festa allà, per evitar-se les multes de les aglomeracions i de la prohibició de beure a la via publica. D’altres, es tancaran a casa com abans. «És que el virus no se n’ha anat, ¿eh?», exposa la Laura als 18 anys. «A més, és que la gent és tonta perquè sortiran aquest cap de setmana com uns bojos, pujaran els contagis i ens tornaran a tancar», presagia.