Cultiu il·legal

Almenys 400.000 famílies humils viuen del cultiu de cànnabis al Marroc

  • El país nord-africà és el principal productor d’aquesta planta al món

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 400.000 persones pertanyents a 60.000 famílies de condició humil viuen del cultiu de cànnabis, generalment en petites explotacions al nord del Marroc, país considerat el principal productor d’aquesta planta al món.

Segons un estudi sobre la situació del cultiu d’aquesta planta al país presentat aquest dimarts pel Ministeri d’Interior en una comissió parlamentària de la Cambra de Representants, les explotacions de menys d’una hectàrea representen el 80% del total de terrenys cultivats, amb una mitjana d’1,25 hectàrees per a cada família.

El cultiu del cànnabis es concentra sobretot a les províncies del nord del país (Alhucemas, Chauen, Ouazzane, Taunat, Larache i Tetuan), segons l’estudi, que remarca que les superfícies cultivades han anat baixant de 130.000 hectàrees el 2000 fins a menys de 50.000 en els últims anys.

Entre 1.500 i 7.000 euros a l’any

La mateixa font ha destacat un desfasament quant al nivell d’ingressos segons sigui el tipus de terra i la productivitat de la planta; per exemple, l’ingrés net anual per una hectàrea oscil·la entre 16.000 dírhams (1.490 euros) per a les terres menys fèrtils de secà, i els 75.000 dírhams (6.990 euros) per als terrenys de regadiu més fèrtils; uns ingressos que segons l’informe han anat baixant en els últims anys.

Segons l’informe, la legalització de l’ús mèdic i recreatiu del cànnabis a Europa i altres parts amenaça amb fer desaparèixer el mercat d’exportació del cànnabis il·legal marroquí en els pròxims anys, i les premisses d’aquesta lenta desaparició es percep, segons l’estudi, en la disminució del preu i la quantitat venuda del producte marroquí, que ara acaba per complet en el mercat il·legal del cànnabis transformat en haixix.

El cultiu il·legal del cànnabis al Marroc és nociu per al medi ambient, desseca les aigües subterrànies i causa desforestacions, una situació que s’ha anat agreujant amb la introducció en els últims anys d’una espècie híbrida d’aquesta planta que és més demandant d’aigua.

Precarietat i pobresa

L’informe detalla també la precarietat i la pobresa que pateix el petit agricultor del cànnabis explotat pels narcotraficants, i que viu en «una semiclandestinitat que li impedeix integrar-se en la vida social» per por de les persecucions legals.

A més, l’estudi va destacar que el mercat mundial del cànnabis representa un volum de 13.800 milions de dòlars (11.400 milions d’euros).

Notícies relacionades

L’estudi va fer hipòtesis sobre possibles destinacions del cànnabis marroquí si entra en el circuit legalitzat, i va assenyalar que Europa podrà constituir el mercat principal del cànnabis legalitzat, concretament Espanya, els Països Baixos, el Regne Unit i Alemanya, amb unes previsions de 25.000 milions de dòlars (20.800 milions d’euros) en l’horitzó del 2028.

El Parlament marroquí estudia actualment l’aprovació d’un històric projecte de llei que legalitza per primera vegada alguns usos terapèutics i industrials del cànnabis, però que sanciona els usos recreatius, després d’haver sigut aprovat l’11 de març passat pel Govern.