La lluita contra la pandèmia

Una sola dosi d’AstraZeneca o Pfizer redueix un 65% les infeccions de Covid-19

  • Un nou estudi realitzat al Regne Unit amb 370.000 vacunes evidencia l’efectivitat de les vacunes

  • Els científics veuen avalada la decisió d’ampliar a 12 setmanes el període entre la primera i la segona dosi

2
Es llegeix en minuts

Una primera dosi de les vacunes d’AstraZeneca o Pfizer redueix un 65% les possibilitats d’infecció en persones de totes les edats, segons un estudi divulgat aquest divendres al Regne Unit. L’anàlisi, realitzada per l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONS, en anglès) i la Universitat d’Oxford, ressalta que hi ha una forta resposta immune immediatament després de la primera de les dues dosis. La investigació s’ha realitzat a partir de més d’un milió de tests del virus fets a 370.000 persones al Regne Unit, on el pla d’immunització ha ajudat a reduir els contagis i les morts.

Els experts posen èmfasi en el fet que aquest estudi és una prova real que les vacunes que s’utilitzen al país són efectives. Més de 32 milions de britànics han sigut vacunats amb algun d’aquests dos preparats i el Govern de Boris Johnson té per objectiu haver immunitzat tota la població adulta per a finals de juliol.

La investigació feta pública ara ha conclòs que les persones vacunades amb una sola dosi –tant de l’injectable d’AstraZeneca-Oxford com la de Pfizer-BioNTech– entre el desembre del 2020 i principis d’aquest abril tenien, als 21 dies d’haver rebut l’injectable, un 65% menys possibilitats d’infectar-se. En el cas de les infeccions amb símptomes la reducció és del 74% i en el cas dels asimptomàtics la caiguda és del 57%.

El percentatge s’eleva fins a un 90% entre les persones que ja havien rebut la segona dosi de Pfizer. Aquesta dada no es té amb la d’AstraZeneca a causa que poques persones havien rebut la segona dosi d’aquest injectable en el període analitzat.

L’estudi també ha demostrat que aquestes dues vacunes són efectives davant la variant britànica (B117).

Aval a les 12 setmanes entre dosis

Notícies relacionades

Així mateix, amb aquest estudi a la mà, els investigadors veuen avalada la decisió presa al Regne Unit d’ampliar a 12 setmanes el període entre la primera i la segona dosi, una opció que a Espanya s’ha descartat malgrat la petició d’algunes autonomies com Catalunya. «La protecció davant noves infeccions obtinguda d’una sola dosi dona suport a la decisió d’ampliar a 12 setmanes el temps entre la primera i la segona dosi per comptar amb una àmplia protecció i reduir les hospitalitzacions i les morts», argumenta l’investigador Koen Pouwels, del Departament de Sanitat Pública del Departament Nuffield d’Oxford.

Malgrat aquests bons resultats, els experts recorden que els vacunats encara poden contagiar-se de la Covid-19 i passar el virus a altres persones, per la qual cosa és important continuar portant mascareta i mantenir la distància social.