el repte de l’envelliment

Catalunya apujarà els sous als geriàtrics malgrat el veto del ‘lobby’ espanyol

  • La Generalitat aportarà 50 milions d’euros més a residències i centres de dia concertats per facilitar la pujada salarial

  • Tres patronals i dos sindicats continuen negociant un conveni propi que apugi un 12% els sous als cuidadors el 2023

Catalunya apujarà els sous als geriàtrics malgrat el veto del ‘lobby’ espanyol
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les principals residències geriàtriques de Catalunya portaran endavant una pujada salarial malgrat el rebuig de la patronal de la resta d’Espanya al pacte de la dependència arribat amb la Generalitat dies abans del 14-F: els centres milloraven la nòmina dels cuidadors i la conselleria incrementava un 14% l’aportació anual. Tres patronals i els dos sindicats majoritaris mantenen l’objectiu i la Generalitat està a punt de transferir més de 50 milions d’euros, que permetran millorar el sou dels treballadors. No obstant, algunes empreses descarten el pla mentre no es compti amb el vistiplau del ‘lobby’ estatal.

«No compten amb l’informe favorable per obrir un nou àmbit negociador a Catalunya». Aquesta és la frase demolidora escrita per la comissió paritària del conveni marc estatal de serveis d’atenció a les persones dependents, corroborada per la Federació Empresarial d’Assistència a la Dependència, la Fundació Lares i l’Associació Estatal de Serveis Residencials de la Tercera Edat. L’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD) ha impugnat el conveni, al qual també es resisteixen la Unió de Petites i Mitjanes Empreses (Upimir) i la Confederació del Tercer Sector.

«No ens va agradar la forma en què es va forjar la taula de negociació, no concordava amb la nostra representació al sector. No té en compte les petites residències, que tenen poca inversió pública i no poden apujar el preu privat de les seves places per equiparar els sous», explica Josep Serrano, president de la comissió de gent gran de la Confederació, tot i que veu «necessari» millorar la massa salarial.

Una estratègia i millors sous

«En realitat, aquest conveni ha sigut una estratègia perquè el departament donés més diners públics a les residències concertades, i ara arribaran a un acord de millora de sous que afecta molt pocs treballadors, però no el podem anomenar ‘conveni’», afegeix el president de la Upimir, Vicente Botella, que augura que el document acabarà impugnat als jutjats.

Hi ha tres patronals que segueixen a la taula de negociació per tancar l’acord per a mitjans de maig. Es desconeix quants treballadors i geriàtrics afectarà. «L’hauran d’aplicar tots aquells geriàtrics que tinguin més del 60% d’aportació pública», explica Montse Llopis, directora de l’Associació de Centres de Residencials de Catalunya.

Volen, doncs, fer un conveni com el Siscat, que regula les condicions de la sanitat concertada. «Ja veurem com acaba el procediment als jutjats, però creiem que l’Estatut dels Treballadors i la Constitució permeten que fem el nostre propi conveni», defensa Joan Adrover, de la UGT. «És una mesura més que necessària», diu Josep Maria Yagüe, des de CCOO. Comunitats autonòmiques com València o Galícia ja tenen un conveni propi de la dependència, i Navarra, Ceuta i Melilla l’estan negociant.

Si s’aconsegueix l’acord, els cuidadors dels geriàtrics cobraran un 6% més aquest 2021, i un 12% més el 2023. «Tampoc estem parlant de tants diners, són uns 80 euros de més aquest any», reconeix Adrover, que veu l’acord com un «primer pas per dignificar el sector».

Notícies relacionades

¿Perquè les grans patronals estatals de la dependència no volen que Catalunya tingui un conveni propi? Botella, sospita que es tracta d’un tema econòmic i d’influències de poder. «Les federacions catalanes paguen entre 4.000 i 6.000 euros a l’any a les federacions espanyoles perquè els representin en l’àmbit estatal. Si Catalunya té un conveni propi, en deixaríem de dependre i molts deixarien de pagar aquest dineral», afirma.

Una vegada s’aprovi aquest conveni ‘sense permís’, la Generalitat l’haurà de ratificar. I a partir d’allà, continuar augmentant els fons públics perquè l’acord continuï aplicant-se. Les fonts consultades per aquest diari asseguren que comptaran amb la validació del Govern.