medi ambient

Les emissions de CO2 pujaran el 2021 un 4,8% pel carbó

  • El creixement de les renovables estarà lluny de compensar l’augment del diòxid de carboni

Les emissions de CO2 pujaran el 2021 un 4,8% pel carbó
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les emissions de diòxid de carboni (CO2), que es van reduir un històric 5,8% l’any passat per la crisi, pujaran el 2021 un 4,8% i fregaran el pic del 2019 a causa de la força del carbó als grans països emergents, com la Xina i l’Índia, molt superior a l’expansió de les renovables.

En un informe publicat aquest dimarts, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) destaca que l’augment del 4,5% del consum de carbó aquest any representarà un 60% més que la contribució addicional de totes les renovables juntes a l’alça de la demanda energètica, una demanda que pujarà en conjunt un 4,6%, cosa que compensarà amb escreix el descens del 4% del 2020, i procedirà en un 70% dels països en desenvolupament.

Aquí se sobrepassarà en un 3,4% el volum arribat el 2019, abans que fes efecte la Covid, mentre que al món desenvolupat la recuperació d’aquesta demanda no serà total, almenys el 2021, i es quedarà un 3% per sota. «Les emissions globals de carboni creixeran 1.500 milions de tones aquest any impulsades per l’ús de carbó al sector elèctric. És una advertència terrible que la recuperació econòmica de la crisi de la Covid és qualsevol cosa menys sostenible per al nostre clima», ha remarcat el director executiu de l’AIE, Fatih Birol.

La Xina es reforça com a primer emissor de CO2

La Xina suposarà, per si sola, un 55% de l’augment del consum de carbó a tot el món aquest any i aportarà 500 milions de tones addicionals de CO2 (un 5,1% més), cosa que farà que se situï un 6% per sobre del nivell del 2019. A la pràctica, això significarà que amb 10,49 gigatones el seu pes relatiu en les emissions del principal gas amb efecte d’hivernacle vinculades a l’energia augmentarà fins a suposar un 31,8% del total, quan el 2019 en representava menys del 30%. Molt per darrere quedaran els Estats Units, que amb un 13,5% del CO2 redueixen un any més la seva quota, com també ho fa, i de forma encara més acusada, la Unió Europea, fins al 7,3%. Més enrere, però estalonant els Vint-i-set, les emissions de l’Índia –un altre gran consumidor de carbó, com la Xina– es dispararan un 9,3% en un any, fins a 2,35 gigatones, un 7,1% del conjunt mundial.

El carbó és el veritable forat negre de l’escalfament global i el principal factor que marca la seva evolució és la demanda d’electricitat a la Xina: les centrals que en aquest país utilitzen el carbó per generar electricitat suposen entorn d’un terç del consum d’aquest mineral a tot el món.

Nou rècord per a les renovables

Les energies renovables havien sigut les úniques que havien aconseguit eludir caigudes el 2020 en la recessió més gran dels temps moderns, amb un augment del 3% gràcies a la seva cada vegada més competitivitat en la producció d’electricitat davant altres fonts. Aquest any, aquesta dinàmica s’accelerarà amb una expansió en el sector elèctric que permetrà a les renovables acostar-se al 30% de la producció elèctrica, en comparació amb el 27% del 2019.

La Xina encapçalarà les noves capacitats d’electricitat renovable, amb la meitat del conjunt mundial, i si s’hi afegeixen les altres grans economies emergents i els països en desenvolupament sumaran gairebé el 80%.

En termes absoluts, l’eòlica serà la que més contribuirà a l’expansió d’aquestes capacitats, amb una progressió de 275 terawatts a l’hora i del 17% en termes interanuals. La solar fotovoltaica pujarà amb 154 terawatts a l’hora, un 18%.

L’aviació castiga el consum de petroli

La demanda de petroli es va enfonsar un 8,8% el 2020 per les mesures de restricció als desplaçaments per evitar els contagis de coronavirus, ja que el transport absorbeix el voltant del 60% del cru.

La millora de la situació econòmica serà el vector d’una recuperació parcial del 6% el 2021, que mantindrà la demanda global de petroli un 3,2% per sota dels nivells del 2019.

Notícies relacionades

Això s’explica pel manteniment de restriccions als moviments, que afecten sobretot l’aviació, una activitat que es preveu que al desembre continuï sent un 20% inferior a la que hi havia dos anys abans.

Al contrari, el consum de gas natural pujarà un 3,2% aquest exercici i deixarà enrere les pèrdues de l’1,9% el 2020.

Temes:

Contaminació