REDUCCIÓ DE LA CONTAMINACIÓ

L’impost a les emissions de CO₂ dels vehicles: clau per a un futur sostenible

A partir de l’1 de maig del 2021 es podrà consultar el padró provisional de vehicles i la quota que cal pagar a la web de l’Agència Tributària de Catalunya

L’impost a les emissions de CO₂ dels vehicles: clau per a un futur sostenible
4
Es llegeix en minuts

El Govern de la Generalitat posa en marxa aquest any l’impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles de tracció mecànica. Aquest tribut propi de la Generalitat, alineat amb la fiscalitat verda i sostenible que es promou des d’Europa per lluitar contra el canvi climàtic, s’aplicarà a turismes, furgonetes i motocicletes —sobre la base de les emissions de CO₂ del 2020— i es començarà a cobrar l’1 de setembre del 2021.

L’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica va ser creat mitjançant la Llei 5/2017 de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic. Posteriorment, la regulació es va incorporar a la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic, la qual té com a objectius fonamentals reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. La normativa pretén afavorir la transició cap a una economia neutra en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, competitiva, innovadora i eficient en l’ús dels recursos; reduir la vulnerabilitat de la població, dels sectors socioeconòmics i dels ecosistemes terrestres i marins davant els impactes adversos del canvi climàtic, i també fomentar l’educació, la investigació, el desenvolupament i la transferència de tecnologia, i difondre el coneixement en matèria d’adaptació i mitigació del canvi climàtic. En aquest sentit, l’impost contribueix a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que conformen l’Agenda 2030.

¿A què es destinarà la recaptació?

¿A què es destinarà la recaptació?L’impost a les emissions de CO₂ dels vehicles de tracció mecànica s’ha creat davant la situació d’emergència climàtica que viu el planeta i té un caràcter finalista. La recaptació es destinarà íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural amb l’objectiu d’invertir en accions de millora de l’entorn i del transport públic, fomentar les energies renovables i els vehicles nets, i impulsar la mobilitat sostenible, la gestió dels parcs naturals i la investigació.

Qui ha de pagar, exempcions i bonificacions

Qui ha de pagar, exempcions i bonificacionsL’impost l’han de pagar les persones (físiques i jurídiques) que siguin titulars d’un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta) amb domicili fiscal a Catalunya el 2020. També hi estan obligades les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya, però que tinguin un establiment, sucursal o oficina i vehicles registrats a Catalunya durant el 2020. Es calcula que afectarà 4,1 milions de vehicles i 2,1 milions de contribuents.

El primer any d’aplicació de l’impost, que correspon a l’exercici 2020, estaran exempts de pagar-lo tots els turismes i motocicletes que emetin menys de 120 g de CO₂/km i les furgonetes que emetin menys de 160 g/km, d’acord amb les emissions oficials de cada model. A partir d’aquests nivells d’emissions, s’haurà de pagar una quota que s’incrementa per trams i que va dels 0,55 als 276 euros per a turismes i motos, i dels 0,3 als 87 euros per a furgonetes. A la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) es pot consultar la taula de trams i, amb el simulador, calcular el cost de l’impost segons les emissions de CO₂ del vehicle.

Per als pròxims exercicis, es rebaixarà el mínim exempt i el pagaran tots els cotxes i motos a partir de 95 grams de CO₂ emesos per quilòmetre i les furgonetes a partir de 140 g/km. No tots els vehicles han de tributar. N’estan exempts els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor). Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics disfruten de la bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc hauran de pagar.

Publicació del padró de vehicles que tributen

Publicació del padró de vehicles que tributenL’impost es gestiona mitjançant padró, elaborat i aprovat per l’Agència Tributària de Catalunya a partir de les dades de què disposa. A partir de l’1 de maig del 2021, es podrà consultar el padró provisional i la quota que cal pagar a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya. Si es domicilia el pagament de l’impost i se subscriuen les notificacions electròniques, es pot disfrutar d’una bonificació del 2%. Si cal realitzar alguna modificació a les dades del padró, es podran presentar al·legacions fins al 4 de juny.

L’accés amb idCAT Mòbil (o altres sistemes d’identificació digital) permet consultar les dades al padró, presentar al·legacions, domiciliar el pagament, subscriure’s a les notificacions electròniques, pagar la liquidació i presentar reclamacions.

A partir de l’1 de setembre, es publicarà el padró definitiu i s’iniciarà el període de pagament a través de la seu electrònica de l’ATC (atc.gencat.cat). Si no s’opta per fer el pagament a la seu electrònica, a partir de l’octubre del 2021 es rebrà una notificació amb l’import i els terminis d’ingrés. Llavors, es podrà pagar a la seu electrònica de l’ATC, en entitats financeres col·laboradores, a través del telèfon 012, a les oficines de Correus i a totes les oficines i delegacions de l’ATC. En el cas dels rebuts domiciliats, es carregarà l’import el dia 5 de novembre del 2021.

Notícies relacionades

L’Agència Tributària de Catalunya posa a disposició dels contribuents els següents canals d’assistència:

  • atc.gencat.cat/impostco2. Per consultar el padró, obtenir més informació general, rebre atenció personalitzada amb assistent virtual i realitzar tots els tràmits.

  • Telèfon 012. Per a consultes generals sobre l’impost.

  • Telèfon 93 551 51 51. Per consultar el padró, alta de domiciliació i altres gestions.

  • Oficines de l’ATC. Només en cas d’incidència en el padró, i sol·licitant cita prèvia al 93 551 51 51.

Per saber-ne més, es pot visitar la web impostco2.gencat.cat.