Millora dels indicadors
Les dades donen un respir a Catalunya i les ucis baixen per sota dels 500 ingressats
Les unitats de cures intensives en aquests moments atenen 495 infectats per Covid-19; 12 menys que ahir

Personal sanitario de la UCI para enfermos de coronavirus del Hospital Universitario Josep Trueta de Girona. /
Per fi les dades donen un respir. Segons recull l’últim butlletí epidemiològic de la conselleria de Salut, aquest dissabte es van diagnosticar 1.670 casos de Covid-19 (contra els 2.301 del dia anterior) i 17 morts per coronavirus (contra els 34 registrats divendres). El balanç global dels hospitals catalans mostra que, ara per ara, el sistema sanitari atén un total de 1.679 pacients amb Covid-19 (75 més que ahir) i 495 ingressats en una unitat de cures intensives (12 menys que el balanç anterior). Aquestes xifres, dins de la tragèdia que suposen, afegeixen un indici d’alleujament a unes ucis que fa ja dies que eren per sobre dels 500 ingressats.
Tot apunta que la quarta onada de la pandèmia avança a Catalunya. Amb menys virulència que les altres, però avança. El problema, segons explicaven diversos experts a aquest diari fa només una setmana, és que cada onada ha començat amb un nombre més elevat de malalts amb coronavirus en hospitals i ucis. A l’octubre, la segona onada va començar amb 167 malalts amb Covid a les ucis. La tercera onada, marcada pel Nadal, va començar amb 337 en estat crític. Aquesta quarta onada arrenca molt a prop del llindar dels 500 pacients ingressats en situació greu. L’última vegada que Catalunya va registrar menys de 100 ingressos a les uci per coronavirus va ser l’agost de l’any passat. A partir de llavors, aquest indicador ha anat a més.
Els indicadors que mostren cap a on va la pandèmia recorden, una vegada més, que malgrat les lleugeres millores que es puguin detectar en els balanços diaris continuem estant en una situació preocupant. La velocitat de propagació del virus cau sis centèsimes en un dia i es queda en 1,32. Aquesta xifra suposa una millora, sí. Però recordem que una Rt per sobre d’1 equival a un virus en expansió. Passa el mateix amb el risc de rebrot, que perd dotze punts en un dia i s’estanca en els 364. Malgrat aquest tímid descens, aquest indicador continua mostrant que estem en una situació de risc extrem. Per poder estar tranquils, de fet, hauria d’estar permanentment per sota dels 30 punts.
Notícies relacionadesLa millora dels indicadors podria traduir-se en un relaxament de les restriccions. El Govern, de fet, ja estudia un pla de desescalada asimètric per alleujar la normativa allà on la Covid ofereixi un pronòstic esperançador. Si la situació epidemiològica ho permet, a partir del 26 d’abril podrien donar-se canvis en les restriccions vigents. Així mateix, l’executiu català assegura que ja està estudiant «alternatives legals» per poder aplicar mesures després que acabi estat d’alarma a Espanya, previst per al 9 de maig.
Tímid avenç de la vacunació
La campanya de vacunació, que ha agafat ritme en les últimes setmanes, ha tornat a estancar-se amb l’arribada del cap de setmana. Si aquest divendres parlàvem de 51.624 primeres vacunes i 14.744 segones dosis, el balanç de dissabte resulta molt més breu. L’últim dia, segons recullen les dades oficials de Salut, 6.288 ciutadans han rebut la seva primera dosi contra la Covid-19 a Catalunya i 1.257 més han rebut la segona punxada amb què es forja la immunitat contra el virus. Això significa que, ara per ara, les vacunes ja han arribat a aproximadament al 20% de la població catalana.
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Pensions Natalia de Santiago sobre la jubilació: «Tenim un problema si deixem els diners quiets al banc»
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Papanikolaou i Fournier deixen el Madrid sense ‘final four’
- "A mi em pots jutjar pel meu rendiment, però no pel meu cos"
- Paula Crespí: «Les medalles són allà, és clar, però no donen vides extra»
- El Barça acaricia la Lliga després de derrotar el Llevant Badalona
- El futbol espanyol acomiada Manolo i el seu bombo