Més d’un milió de morts

L’OMS alerta que la situació per la Covid a Europa continua sent «greu»

L’organisme insisteix que hi ha pressió hospitalària a molts països malgrat el fre dels contagis

2
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir aquest dijous que la situació de la pandèmia de coronavirus a Europa continua sent «greu» i que hi ha pressió hospitalària a molts països malgrat els «signes primerencs» que el contagi s’està frenant en algunes parts del continent. 

«Cal ser clars: signes primerencs de caiguda no és el mateix que taxes baixes de transmissió. La transmissió s’ha de reduir i mantenir a baixos nivells, aprofitant la nostra energia i resistència per derrotar al virus», va dir en roda de premsa el director d’OMS-Europa, Hans Kluge. 

Kluge va defensar també l’eficàcia i seguretat de la vacuna d’AstraZeneca respecte als casos anòmals de trombosi detectats en diversos països i va ressaltar que el risc de patir un episodi d’aquest tipus és «molt més gran» per a algú que pateix la Covid-19. 

Un milió de morts

El màxim responsable d’OMS-Europa va recordar que s’acaba de superar el milió de morts al continent i que cada setmana es registren 1,6 milions de casos de coronavirus, cosa que equival a 160 per minut. 

La incidència només s’està reduint en la població de més edat, fet que l’OMS atribueix a la vacunació: la proporció de morts per Covid-19 a Europa s’ha reduït al 30% entre els més grans de 80 anys, la més baixa des de l’inici de la pandèmia fa un any. 

Alta pressió hospitalària

La pressió hospitalària es manté en «alts nivells» i hi ha informes continus de saturació en països de tota la regió, va assenyalar Kluge. Va remarcar també que els ingressos a planta i a l’uci a França han arribat aquest mes als nivells més alts en un any. 

Kluge va remarcar la importància de continuar amb la campanya de vacunació, que ha permès que s’hagin administrat 171 milions de dosis a la regió europea, on prop del 13% n’ha rebut una, i gairebé el 6% totes dues. 

Els casos anòmals de trombosi registrats per persones que han rebut la vacuna d’AstraZeneca corresponen a «un nombre molt petit de casos» entre 200 milions, van emfatitzar els responsables de l’OMS. 

Notícies relacionades

«No hi ha d’haver cap dubte: la vacuna d’AstraZeneca és efectiva per reduir l’hospitalització per Covid-19 i prevenir morts. L’OMS la recomana a tots els adults aptes per adquirir protecció contra el virus SARS-CoV-2 tan aviat com sigui possible», va afirmar Kluge. 

L’OMS va informar també que està monitoritzant de manera minuciosa els informes sobre possibles efectes similars en la vacuna de Janssen i que comunicarà les seves troballes «quan toqui».