Oposició a metge

Un error d’organització a la UB impedeix examinar-se del MIR a una vintena d’opositors

  • Els afectats han aixecat una acta notarial i el Col·legi de Metges reclama a Sanitat que els ofereixi una «solució immediata»

  • El ministeri nega que hi hagi hagut un error i rebutja realitzar un examen extraordinari perquè puguin acollir-s’hi

Un error d’organització a la UB impedeix examinar-se del MIR a una vintena d’opositors
Es llegeix en minuts

En una mitja hora, almenys 22 estudiants de MIR i d’altres exàmens de sanitat especialitzada com farmàcia, psicologia o infermeria van veure com l’esforç de desenes de mesos s’esfumava degut, segons el seu relat, a un clamorós error d’organització. I és que no van poder realitzar les proves perquè en un dels aularis de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB), l’examen va començar més tard i no van poder comprovar a temps que la sala on ells s’havien d’examinar era en un edifici annex. Segons el seu parer, aquesta circumstància incompleix la norma que l’oposició comenci alhora a tot Espanya, per evitar filtracions i altres irregularitats.

El Col·legi de Metges de Barcelona dona credibilitat al seu relat, que van deixar per escrit en una acta notarial, i ha dirigit un escrit al director general d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat, el doctor Vicenç Martínez, en què sol·licita que s’ofereixi una «solució immediata» a aquests joves, de manera que «puguin acollir-se a la convocatòria actual» i no quedin perjudicats per no haver pogut realitzar l’examen per causes alienes a la seva voluntat.

L’esforç

I és que els graduats afectats senten que els han «robat l’oportunitat» d’exercir de metges a Espanya, ja que el MIR és necessari per treballar tant en la sanitat pública com en la privada, i enmig d’una pandèmia. «Estic destrossada per la quantitat d’esforç immesurable que no ha servit per a res», explica Carla Iturralde, que viu a Bolívia i es va desplaçar exclusivament per realitzar l’examen.

En el seu cas, el dia anterior va visitar la facultat per saber on havia d’examinar-se i li van indicar un accés que el dia assenyalat, el 27 de març, «estava tancat». Si bé va veure que a l’entrada principal hi havia multitud de gent «i es va quedar tranquil·la, esperant allà que els permetessin entrar, ja que una persona va comunicar que els exàmens encara no havien arribat i que la facultat continuava tancada». Però, quan finalment va poder accedir-hi, més enllà de les 16.00 hores, que era l’hora a què havia d’haver començat l’examen, li van indicar que ella havia de realitzar-lo en un altre edifici annex, on la prova sí que va començar puntual i ja no li van permetre entrar-hi.

Com ella, una cinquantena de llicenciats, però només 22 es van quedar esperant durant hores una solució. I van aixecar l’acta notarial, on consta, segons va testificar una de les estudiants que sí que es va poder examinar, que a l’edifici principal la prova va començar a les 17.01 hores.

El repartidor

Es dona la circumstància, segons explica una altra de les afectades, Ángela Ribes, que el repartidor dels exàmens també va confondre els dos aularis, per això «va arribar tard i va començar la crida per entrar a les 16.00 hores, en lloc de les 15.00 hores». L’error s’hauria reparat si haguessin permès entrar els opositors a l’hora, tot i que no estigués allà físicament l’examen, perquè comprovessin on eren les seves aules, cosa que hauria permès els convocats a l’edifici annex arribar a temps allà a l’examen. O es podrien haver paralitzat les proves a tot Espanya, com segons els estudiants va succeir el 2017 per un retard en les proves de les Canàries. «Però no van buscar solucions ni ens van permetre fer l’examen tots alhora en una altra aula», lamenta Ribes, que explica que han contractat un advocat per reclamar a Sanitat o als tribunals que se’ls torni l’oportunitat perduda.

Notícies relacionades

Tot i això, no ho tenen fàcil. En resposta al requeriment d’EL PERIÓDICO, el ministeri reconeix que a la Facultat d’Economia «es va realitzar la crida més tard de l’habitual», però assegura que «els exàmens es van desenvolupar amb absoluta normalitat». A més, Sanitat culpa els afectats de «no haver-se presentat al centre assignat» i assenyala que no és possible convocar un examen extraordinari, perquè «l’elaboració de les proves comporta més de sis mesos de treball» i «un retard en l’adjudicació de places i, per tant, en la incorporació dels nous especialistes».