Ara és de 21 dies

Itàlia ampliarà el temps per a la segona dosi de Pfizer i Moderna a 42 dies

Les vacunes que no s’inoculin d’AstraZeneca per les renúncies estaran disponibles per als que la vulguin sense reserva

Itàlia ampliarà el temps per a la segona dosi de Pfizer i Moderna a 42 dies
2
Es llegeix en minuts

El ministre de Sanitat italià, Roberto Speranza, va anunciar que s’ampliarà el període per rebre la segona dosi de Pfizer i Moderna dels 21 dies actuals a 42 i que les vacunes que no s’inoculin d’AstraZeneca per les renúncies estaran disponibles per als que la vulguin sense reserva.

En una entrevista publicada avui al diari ‘La Repubblica’, Speranza va expressar que l’Agència Italiana del Fàrmac (AIFA) «dona la possibilitat d’una segona dosi als 42 dies, fet que permet recuperar dues o tres setmanes i això pot ser útil en aquesta fase. És un pas endavant» per posar la primera dosi a més persones, tot i que no va donar la data de quan es començarà a fer.

Respecte a la prioritat de vacunació, el ministre va insistir que ara són les persones més grans de 80 anys i després les de 70 a 80, però d’aquí unes setmanes els més grans de 60 anys podran acudir als centres sense reserva perquè els injectin les vacunes d’AstraZeneca que hagin pogut quedat sense distribuir.

Va assegurar que tots els ciutadans més grans de 80 anys hauran sigut vacunats a l’abril i que a finals de juny es podrà assegurar que hauran rebut la seva vacuna tots els més grans de 60, que són 18 milions.

Per a això, va indicar que en aquest trimestre s’esperen 50 milions de vacunes i unes 7,3 milions de Johnson & Johnson, fet que donarà una empenta a la campanya de vacunació, que està tenint importants retards.

Sobre les pròxima obertures, el ministre va cridar a la cautela tot l’abril, però l’augment de les vacunacions «permetrà mirar amb confiança al futur».

Al maig «podrien donar-se les condicions per aplicar mesures menys restrictives, similars a les de les zones grogues» o de baix risc, però «cal ser molt cautelosos i prudents» i fer-ho «gradualment», va dir.

Speranza va recordar que des d’avui gairebé tot Itàlia ja està en zona taronja, que permet algunes obertures, i només la Campània, la Pulla, la Vall d’Aosta i Sardenya segueixen en zona roja.

Notícies relacionades

Això relaxarà les restriccions per a més de 48 milions de persones, mentre que durant la setmana el Govern podrà decidir reobrir algunes activitats a finals de mes si continuen millorant les dades epidemiològiques, segons han avançat avui els mitjans de comunicació.

El 16 d’abril es publicarà el seguiment setmanal de l’Institut Superior de Sanitat i gairebé la meitat de les regions podrien passar a zona groga, la de menys restriccions, que permet, entre altres coses, l’obertura de museus o de restaurants a l’hora del dinar, tot i que es manté el tancament per als sopars i el toc de queda a les 22.00 hores.