La lluita contra la pandèmia a Catalunya

El Govern alerta de l’augment de festes i ‘botellons’ il·legals en domicilis particulars

El conseller Sàmper planteja escenaris de reobertura una vegada s’acceleri la vacunació contra la Covid-19

El Govern alerta de l’augment de festes i ‘botellons’ il·legals en domicilis particulars
2
Es llegeix en minuts

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha advertit aquest dilluns d’un «augment» en les últimes setmanes de festes i ‘botellons’ il·legals en domicilis particulars que coincideixen amb la quarta onada de la pandèmia a Catalunya. Sàmper ha expressat la seva preocupació per aquestes pràctiques que violen les restriccions decretades pel Govern i ha remarcat que «els contagis que hi pugui haver en aquestes festes es traslladen després a les vivendes de cadascun dels participants, on es pot trobar algun familiar d’edat avançada».

El control d’aquests ‘botellons’ és «difícil», segons el conseller, perquè per accedir al domicili es necessita de l’autorització del propietari, d’un jutge o la constància que s’està cometent un delicte, i això no són delictes, són sancions administratives».

El que la policia fa davant aquests casos és acostar-se a aquesta vivenda alertada per alguna persona i, quan en surten els participants en la festa, se’ls identifica, se’ls sanciona i, en cas de resistència se’ls pot detenir i, fins i tot, acusar d’atemptat a l’autoritat si es mostren agressius.

Reobertura pendent de la vacunació

Respecte a la virulència de la quarta onada, el conseller ha detallat que el Govern té clar que l’aspecte més negatiu és la saturació de les ucis, però que «la resta de dades no estan sent tan negatives» com esperaven. En aquestes circumstàncies, Sàmper està convençut que, «molt possiblement», a la sortida d’aquest nou pic sigui «el moment de començar a recuperar espais i serveis que fins ara han estat tancats». «Si la pluja de vacunes arriba i som capaços de posar-les en un mes o màxim dos tindrem una població molt vacunada i aquests sectors colpejats podran començar a dibuixar escenaris d’obertura», ha afegit.

Al camí cap aquesta reobertura, ha recordat que, «ben aviat», està previst un experiment a Sitges (Barcelona) per tancar un carrer de forta presència d’oci nocturn i limitar-hi l’accés a persones que s’acabin de fer un test de Covid per comprovar «si es pot començar a reobrir» aquest sector.

Notícies relacionades

La tornada de creuers a Barcelona al juny apuntat per la presidenta del seu port, Mercè Conesa, és una altra dada que ha ressaltat Sàmper, per qui, una vegada es controli la quarta onada, «cal començar a dibuixar els escenaris d’obertura» sempre que no apareguin noves variants del coronavirus que inutilitzin l’eficàcia de les vacunes.

Sàmper ha destacat els efectes de la vacunació a l’espera d’entrar en una «fase preestiuenca» amb temperatures més altes que facilitaran les activitats a l’exterior. El conseller ha reclamat paciència, a l’espera de l’estiu, a una població que, malgrat l’augment de ‘botellons’, compleix les restriccions majoritàriament, com ho confirma la reducció del 3% de mobilitat respecte a l’anterior cap de setmana de confinament comarcal a Catalunya.